GORNJA PUHARSKA

Dobrodošli na blog Gornje Puharske-Prijedor

02.08.2019.

MIMBERA - DUHOVNOST U BLAGDANIMA

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ, وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا, مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه, وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده.  و وزارئه الكاملين في عهده, خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر, وعمر, وعثمان, وعلي, وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين, أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه, إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

إِلَيْهِ يَصْعَدُ ٱلْكَلِمُ ٱلطَّيِّبُ وَٱلْعَمَلُ ٱلصَّٰلِحُ يَرْفَعُهُۥ

 صدق الله العظيم

Uz ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

Sva hvala pripada samo Uzvišenom Allahu, Salavat i selam na Njegovog Miljenika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, vrle ashabe i mu'mine od početka pa do kraja svijeta.

A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 01. zu-l-hidždže 1440. ili 02. avgust 2019. godine. Ovo je 47. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Saslušaj‘, a današnja je, ,Duhovnost u blagdanima.'

Uzvišeni Allah kaže: ,,K Njemu se dižu lijepe riječi, i dobro djelo On prima..” (Faatir,10)

Arapska riječ za blagdan je eid, a znači povratak. Znači, vraćamo vam se, o ljudi, vraćamo se, mi bajrami tokom godine. Pa, onda, i vi se sjetite Boga, vratite se Bogu.

Hadž je zbir svih ovih islamskih temelja kojih ima pet. Namaz u neku ruku znači pasti ničice sili koja objedinjava i stvara vaseljenu, sve ove univerzume.
Zekat znači da se treba sjetiti onih koji su marginalizirani, koji su siromašni, koji su bolesni, koji su u potrebi. U našem imetku ima propisan dio za njih. Ramazan znači obnoviti svoju duhovnu dimenziju i pročistiti svoju tjelesnu konstrukciju postom. Hadž je sve propise objedinio, tu se vidi jedna simbolika gline od koje je čovječanstvo stvoreno, (žuta, crna, bijela, crvena). Zamislimo da će se za stotinu godina ili pedeset, osamdeset, sve čovječanstvo sa kojima smo mi tamo obavljali obred hadža će biti zemlja. I to je strašno pomisliti da ćemo mi biti zemlja. Ali je tako. I to je jedna simbolika hadža,

Tavaf-ophodnje su sa desna ulijevo. Dakle, obrnuto od kazaljke na satu ovih koje nosimo ili koje gledamo, to je ideja povratka. Bez pitanja hoćemo li doći na ovaj svijet, mi smo došli. Imamo zadaću sada, prvenstveno moralnu, na ovom svijetu, i treba je ispuniti što bolje, što moralnije. Ali se naprosto moramo i vratiti. U Kur'anu ima ajet: ,Nijednome čovjeku nismo dali vječnost, ovdje, odmah, da je preživi.'

Danas postavljamo pitanje, jesmo li se udaljili od pobožnosti od duhovnosti. Pobožnost nije kapric. Pobožnost nije inat. Realnost je da već godinama imamo opijanja za Bajram u određenim lokalima, restoranima, da nam je Bajram samo još jedna prilika za lakrdiju...

Blagdani su prilika da se čovjek nadkuči nad svoju egzistenciju, nad njezinu prolaznost, nad granične situacije svoje egzistencije - smrt, bolest, udesi, ali također i na radosne aspekte svoje egzistencije.

Ovo ne znači da naša tradicija obilježavanja Bajrama ne treba da samu sebe ne inovira. Ali, inoviranje tradicije trebalo bi biti utemeljeno, opet, na moralu, moralu i moralu.

Pa kako ga onda obilježiti?  Obradovati roditelje ako su nam živi, obradovati bračnog druga, djecu, obradovati prijatelje, komšije, susjede  u mahali, zgradi, bloku, ulici u kojoj živimo, darovima.

Ne mora to biti samo kurbansko meso. Može biti, dobra knjiga, posjeta i lijepa riječ. Lijepa riječ je opisana kao sadaka. Svi smo mi siromasi kada je u pitanju to da li smo potrebni lijepe riječi.

Kurban je dobro djelo koje kod čovjeka proizvodi svijest o Bogu. Svako djelo koje čovjek na ovom svijetu učini ima dva lica: unutrašnje i vanjsko. Spoljašnjost djela je njegova forma ili ono što se odnosi na Ovaj svijet, dok je unutrašnjost djela bît ili duh tog djela i ono što se odnosi na budući svijet. Zato moramo razmotriti koliko i u kojoj mjeri naša djela ostavljaju traga na našu dušu.

Primjer: Obavimo namaz. U vanjskom smislu gledano uzeli smo abdest, okrenuli se prema kibli, klanjali… Sve je to bila vanjština. Međutim, ovaj namaz ima i svoju unutrašnjost. A šta je unutrašnjost namaza? Unutrašnjost namaza je to: da smo klanjali zbog Gospodara, da nismo željeli sebe prikazati i predstaviti drugima, da nismo imali drugih namjera osim stjecanja Njegovog zadovoljstva, da smo u stanju namaza bili usredsređeni na razmišljanje o Bogu, da smo razgovarali smo sa Gospodarem. Ovo ostaje i ne propada.

Kod nas danas fali puno moralnih i odgojnih, pedagoških i etičkih adaba ili edeba, sitnica, naizglednih sitnica koje su svaka za se, put u Džennet, popravka rasklimanih dušinih baglama i baglamica, a one se rasklimaju u tempu života u kakvome jesmo. Gdje je tu šutnja? Gdje su dove? Gdje je mjesto osame? Tišina koja smiruje? Lahki zrak i povjetarac kakvog je preobilje bilo u ramazanu a ima ga u svakoj džamiji, uz tespih, zikr, pobožni ulazak u džamiju, bismilletom ulazak u auto, u kuću, u šetnju? Gdje su dekike za teobe, oni tanahni lomovi duša kad oči zasuze?…  sjetimo se da će sve brzo proći a mi imamo svoje određenje i put od ezela do ebeda.

Zato, ako te upitaju: Na koji način se čuva srce? Reci: Sprječavanjem njegovoga lutanja i prekoračenja, a oni se začinju u zavisti, uobraženosti, licemjerju, nemaru, taštini, škrtosti, pohlepi i sličnim stvarima.

Ako te upitaju: Koliko je pravila ponašanja oka? Reci: Dva; Najprije otvarati ga samo zarad pogledanja na četiri stvari, i drugo, zatvarati ga pred četiri stvari. Mora ih otvoriti kako bi vidio put kojim gazi kako bi znao gdje spustiti svoju nogu, a gdje ne. 2. Mora ih otvoriti kako bi porazmislio o nebeskim i zemaljskim domenima. Mora ih otvoriti prema moralnim podukama kako bi se njima okoristio. 4. Mora ih otvoriti kako bi posvjedočio čudesima Božijega stvaranja i čudima Njegovih bezgraničnih izuma.

 Ako te upitaju: Koje su to četiri stvari pred kojima oči treba zatvarati? Reci: 1. Ne bi trebalo gledati u vanjštinu ljudsku izvan dopuštenih ograničenja. U protivnom, to je otrovna strijela u srce ispaljena rukom Šejtanovom. 2. Trebalo bi zatvarati oči pred lijepih likova s pohotom. Ali, ako neko, čistoga srca, to i čini, diveći im se kao čudima Allahovog stvaranja, onda u tome nema ništa pogrešno. 3. Ne bi se smjelo uočavati pogrješke drugih, jer nema teže niti gore grješke od posmatranja grješaka drugih. 4. Ne bi se smjelo s prijezirom gledati na ostale muslimane, niti bi trebalo omalovažavati bilo koga, jer svako na pragu Vječnoga lišen je i mogućnosti propasti.

Ako te upitaju: Koliko je pravila uha? Reci: Dva.1. Trebalo bi ih otvarati za tri stvari 2. Trebalo bi ih čuvati od tri stvari. 1. Riječi Božije 2. Predaje Plemenitog Poslanika i njegovoga potomstva 3. Riječi duhovnih vodiča i mudrih ljudi kako bi sakupio i nakupio opskrbu za budući svijet i vječni blagoslov.

 Ako te upitaju: Koje su to tri stvari od kojih bi trebalo čuvati uši? Reci: 1. Obmanjujuće  2. Besmislice, nečist govor i beskoristan razgovor 3. Klevete, lažne optužbe i ogovaranje muslimana, jer i za slušatelja takvih riječi rečeno je da je saučesnik u pakosti i šteti.

Ako te upitaju: Koja su pravila ponašanja za jezik? Reci: Govoriti o šest stvari i šutjeti o osam stvari. 1. Učenje Kur’ana koji je Riječ Božija i utočište od prokletog Šejtana 2. Sjećanje i spominjanje Boga, koje glača i čisti srca 3. Riječi Poslanika, Imama i vjerskih učenjaka koji upućuju ljude 4. Vjerske zakone i pravila, jer vjera i napredak u ovome svijetu jesu preko njih 5. Povremeno reći ono što se u srcu taji. Ako te pitaju: Kojih je osam stvari koje jezik ne bi trebao izgovoriti? Reci:1. Laži, jer lažljivac je neprijatelj Božiji 2. Kršenje obećanja, jer to je osobina licemjera 3. Klevete i lažne optužbe, jer to su djela raskalašnih 4. Zavjere, neprijateljstva i traženje pogrješaka kod drugih jer to podstiče Šejtana 5. Samohvale i samoveličanja, jer to su dokazi taštine i pobune 6. Psovanje sluga i potčinjenih, jer to je djelo tiranina 7. Proklinjanje i moljenje za zlo drugima, jer to oduzima sjaj srcu i duši 8. Šale pričati, lakrdijati, izrugivati se i podsmjehivati se, jer to uzrokuje mnogo tuge.

Ako te upitaju: Koliko ima pravila ponašanja ruku? Reci: Pet.1. Njena zarada mora biti halal 2. Ne bi smjela povrijediti nikoga 3. Ne bi se trebala hlaćati zabranjenih stvari 4. Ne bi trebala iznevjeriti niti pronevjeriti povjerene stvari 5. Trebala bi pisati samo stvari koje jezik smije izgovoriti.

Uskoro ćemo jedni drugima čestitati: ,Nek ti toplina zamijeni hladnoću, Neka radost potjera tugu, Lijepo ružnom izbriše trag, neka ti i mrzak danas bude drag! Bajram Šerif Mubarek Olsun!' jesmo li se produhovili, hoće li čestitka biti iz srca?

Dova

 Allahu, molimo Te, podari nam iskrenost, da očistimo naše duše, da priznamo svoje grijehe, pa da produhovljeni dočekamo bajram.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema džamijama i onima koji nam o vjeri govore i pravim putem nas predvode. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne udaljavajmo se od svoje islamske zajednice.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان, و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي, يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم 

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari,dr.Enes Karić,Amar Imamović,Edin Urjan Kukavica,Fahira Fejzić..

Nijaz Salkić

GORNJA PUHARSKA
<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


ponekad navratim
Dzemat Slovenj Gradec
Rodna gruda
Sarajevo-x.com
Bosnjaci.net
Bosanski jezik

GORNJA PUHARSKA – PRIJEDOR

Gornja Puharska je naselje sa oko 150 lijepih kuća sa crvenim krovovima, smještena je sa obe strane rijeke Puharske, a pripada mjesnoj zajednici Veliko Palančište. Gornji dio rijeke je Jelovac i Puharine, a donji dio rijeke je Donja Puharska. Gornja Puharska graniči sa Donjom Puharskom, Čejrecima, Crnom dolinom, Urijama i Velikim Palančištem. Interesantno je da je Veliko Palančište daleko manje naselje po veličini od Gornje Puharske, a izabrali su ga za mjesnu zajednicu. Gornja Puharska je podijeljena na mahale: Delkići, Pehlići, Kurtovići, Ljubičići, Zenkići, Ešići, Sekizovac, Jordani i Brezići.
Za vrijeme rata 1942 – 44. godine džamija u Gornjoj Puharskoj nije zapaljena, iako je bila od drveta, a kuće po Puharskoj su paljene u više navrata. Tada je nastala uzrečica: „Neka gori sve i daska, ostaće Puharska“ i ostala je. To je bila druga Puharska, a prva je bila dio Crne Doline, jedan dio Jelovca i Puharine, od koje je i dobila ime Puharska. Na Puharinama uvijek ima vjetrić, koji lagahno puše. Temelj ondašnje džamije stoji i danas, blizu škole u Crnoj Dolini. Džamija je bila do dolaska Austrougarske. Dolaskom Austrougarske džemat se seli na današnje prostore. Priča se da je jedna od Kurtovića žena dala zemlju i napravila bunar, kojeg je koristila skoro cijela Puharska. Familija Kurtović je tada bila brojna i imućna, bogata.
U tim mahalama su živjele slijedeće familije: Babići, Lepir, Krupić, Redžić, Karabašić, Čirkić, Zenkić, Zelić, Hajdarević, Mustić, Hromadžić, Denić, Rizvić, Pehlić, Kurtović, Kedić, Balić, Blažević, Kočanović, Bejtović, Majković, Ališić, Alibegović, Delkić, Mujkanović, Garibović, Husić, Sušić, Kavazović, Kalender, Deumić, Cerić, Osmančević, Omanović, Berber, Zerić, Drači i Cepić. Ovaj narod se pored toga što je većina bila zaposlena negdje u gradu Prijedoru još dodatno bavila poljoprivredom. Treba istaći da je ovdje zemlja plodna i rodovita i prije svega ravna. Ovdje dobro uspijeva pšenica, kukuruz, grah trkljaš, paprika, paradajz, grašak, sve vrste jabuka i krušaka, kesten i bostan.
Povrće i žitarice ovdje ljudi siju i sade u svojim njivama: Bare, Kojina plećina, Gajevi, Brda, Beglućine, Didove bare, Hasina strana, Kantarevac, Pušinovac, Majden, Rifetova glavica i Rosulje.
Lijep i bogat je bio ovo kraj sve do četničkog divljanja i razaranja svega muslimanskog. U tom divljanju srpsko – crnogorskih divljaka porušene su mnoge naše kuće, pobijeni naši mladići i ljudi, te porušeni vjerski objekti, a najviše džamije.
U tom divljaštvu dojučerašnjih komšija prva je na udaru bila naša džamija u Puharskoj. Od silina detonacije otišle su u zrak i sve kuće naokolo.
Naša džamija u kojoj smo se učili prvim surama je tako nestala i u njoj i sva naša dokumentacija, mushafi, postekije, serdžade i tepisi, a sa ahmedijom našeg efendije četnici su se šprdali nabijajući je prvo na glavu, a poslije šutali nogama i sjedali na nju. U toj našoj džamiji su službovale slijedeće hodže: Handanagić ef. Sabit, Hakija ef. Pezerović, Smajl ef. Šahinović, Ibrahim ef. Bašić, Nijaz ef. Salkić, Bajazid ef., Suad ef. Čaušević, Fadil ef., Sabahudin ef. Ćeman.. Mujezini su bili: Fuad Alibegović, Suad Alibegović, Hasan Zenkić, Husnija Mujkanović i Omer Mujkanović.
Hadžije: Huse Delkić (Car), Omer Mujkanović, Ibrahim Delkić i Rasim Delkić.
Ovo mjesto je bogato vodom, pa skoro svaka kuća ima po jedan bunar. Od ostalih voda treba spomenuti izvor zvani Kantarevac i rijeku Puharsku koja protiče kroz ovo naselje. Što se tiče samog mekteba, ovdje se puno davalo na vjeru i vjersko poučavanje. Zasluge za izgradnju nove džamije treba pripisati vrijednom imamu Hakiji ef. Pezeroviću koji je bio inicijator da se nova džamija napravi i pored nje imamska kuća i štala za kravu. U njegovo vrijeme je bila vjeronauka dobro krenula, a u mekteb se tada nosilo po jedno drvo. I druge džematlije su pomagale vjeronauku baš kao što je to radio Ibro Delkić koji je djecu redovno snabdijevao i častio bombonama.
Rahmetli Mina Karabašić, žena Mehe Karabašića je uoči noći Lejletul-kadra redovno pekla halvu i donosila u džamiju i pred džamiju i častila djecu, omladinu i džematlije. Taj vjerski zar i zanos kako efendije, tako i džematlija i učenika je donio prve hatme u džematu Gornja Puharska. Hatme su održane 1972. godine, a dali su ih slijedeći učenici: Alibegović Fuad, Karabašić Mirsad, Karabašić Mevlida, Delkić Elida, Pezerović Hidajeta, Bejtović Esma, Delkić Erzumana, Mujkanović Suada i Delkić Jasminka. Na hatmama je bio izaslanik iz tadašnjeg Vrhovnog islamskog starješinstva iz Sarajeva i imami Pezerović Hakija ef. i imam iz Donje Puharske efendija Kusuran. Što se tiče adeta (običaja) u to vrijeme su bila u modi sijela, perušanja, komušanja i svadbe koje su znale trajati po 8 dana. Na tim sijelima su se pekle masirače i krompiri, kuhalo i peklo kestenje i pričale priče iz starog vakta, te priče o vukodlacima i vješticama. Nije bilo televizije i mladi su pobožno gledali u starije ljude, slušali i pamtili njhova kazivanja.
Posebno se sjećamo perušanja kod Jusufa Delkića zvanog Juse. Taj čovjek je prvi koji je imao u našem selu farmu goveda. Na kraju predstavljanja Gornje Puharske nije se zgoreg sjetiti i lijepog svijeta i dobrih ljudi koji su nekada tu živjeli i značili nešto.
Starije žene koje smo mi poštovali su bile: Naja Blažević, velika vjernica koja je posebno voljela obilaziti komšiluk, a nije nikoga ogovarala i tračala. Hava Delkić, Kadire Delkić, Hasena Delkić, zvana Mehinica. Fatime Delkić koju pamtimo po lijepom učenju Kur'ana i njenoj dobroti. Tima Delkić, Ademova, Munira Majković, poznata po šalama i veseloj naravi. Šuhra Cepić je pomagala pri gasuljenju umrlih žena i namještanju želuca.
Hilmo Kurtović je bio vrstan harmonikaš. Familija Hajdarević se poslije drugog svjetskog rata doselila iz Nikšića, Crne Gore (Sandžaka), odakle se spasila od četničkog noža, a svi smo ih poznavali kao Crnogorce. Bila je to jako dobra i prijatna familija. Dosta ih je pobila četnička ruka u toku zadnje agresije na Prijedor.
Jasim Delkić je imao cikular za rezanje japije. Karlo Pijak je imao prvi traktor „Englezer“. Ešef Alibegović je imao svoju kovačnicu u kojoj je pravio peći bubnjarice, dolafe za prženje kahve, potkivao je konje, klepo kose i sikire itd. Adem Ališić je bio brico, a Šerif Delkić je imao prvi kamion i mljeo žito u mlinu. Adem Delkić je bio veoma strog i pobožan čovjek. Međutim, njegova strogost mu nije smetala da pomogne svakome, kome god je trebala kakva pomoć vrlo rado ju je pružao.

Husnija Mujkanović je bio dugogodišnji blagajnik u džamijskom odboru. On je bio jako plemenit i čestiti čovjek, nikome nije zla mislio, a na svom jedinom biciklu u životu je penziju zaradio u prijedorskoj tvornici papira „Celpak“. Mutevelija Huse Delkić, zvani Car je bio tih i dobar čovjek sa kojim si mogao dosta toga progovoriti i savjeta dobiti. Safija, ćerka Naje Blažević, i Hajra Majković su najpoznatije žene po učenju Mevluda. Mujo Delkić je bio poznat po tome što je imao brojnu familiju. Bego Balić je bio tih i miroljubiv čovjek, isto kao i njegova žena Ifa. U njihovoj kući se sakupljala omladina i djeca, jer je u njihovom društvu bilo prijatno. Svoju djecu su lijepo odgojili. Hase Delkić je bio poznat po uzrečici: „Junaci moji“. Emina Cepić, zvana Emka, je bila jedna od najpobožnijih žena u svom vremenu. Ostala je udovica u svojoj 26. godini sa šestoro djece. U svom džematu i komšiluku je bila cijenjena i poštovana, kako od starijih tako i od mlađih ljudi. Njena glavna preokupacija je bila da ostane dobra vjernica.
Mevla Delkić, zvana Hasinica, je salijevala strahe i odbrojavala uroke i pravila ljekovite mehleme, namještala želudac kad se insan struni. Bila je to dobra komšinica i svi su je poštovali. Pošto nisu imali djece usvojili su Kedić Sadika, zvanog Huću i Hamidu, današnju suprugu Derviša Delkića.
Prije agresije na BiH, 1992. godine, Gornja Puharska je imala četvorogodišnju osnovnu školu, dvije trgovine, svoj vodovod, asfalt, puno bunara i mlin kod Mehe Cara. Mnogo toga i danas imamo, samo ljudi nema. Oni nekada u godini dana i dođu, vide, popričaju, poprave i zamijene što treba zamijeniti i popraviti, prozrače kuće i odu nazad. Nažalost mnogi se nemaju kud vratiti niti doći, jer su pobijeni. Nikada Gornja Puharska neće biti kao ona prije agresije, sa životom i veseljem, ali nama valja dalje živjeti, graditi, popravljati i svoje čuvati.
Evo džamija i imamski stan su nikli, čini mi se ljepši nego ikada što su bili. Zato glavu gore Bošnjače, Gornja Puharska je lijepa i pravo mjesto za moje i tvoje dijete, za naše potomke, za naše danas i za naše sutra.

Za dio informacija se zahvaljujem Suadi Veletanlić – Mujkanović iz Gornje Puharske.

iz knjige Nijaza Salkića, "Bobak po bobak, bosanski đerdan, objavljene 2009. godine.

eglena i muhabet


KONTAKT-SARADNJA:

gpuharcanka@gmail.com
Haram je bilo koji dio ovog bloga umnožavati, fotokopirati, ili na bilo koji način reproducirati bez autorovog odobrenja.

OJ PRIJEDORE PUN SI MI BEHARA

Jesen je uveliko zavladala krajolikom kroz koji smo ulazili u Prijedor,a novembar je ulazio u svoju završnicu. Žao mi je što je pao mrak kada smo ulazili u čaršiju. Moje odredište je bila Gornja Puharska. E, sjećam se ko' danas je bilo, ja na biciklu prolazim pored džamije u G.Puharskoj sa desne strane je seoski bunar i džamija, na raskrsnici gledam na desno ide li kakvo vozilo iz pravca Crne Doline,pa onda projurim pored kuća Kurtovića, Delkića i sa jedne i sa druge strane, kuće naših i kuće Pemaca.

Spuštam se niz strminu prema kafani "Željo", desno pored trafoa put u Čejreke, Bože koliko li sam puta prošao tim putem. Idem pored "Želje", blaga krivina, a na lijevoj strani Suljanovića mezarluci i već je tu nova raskrsnica za Tešanjić, a naprijed je Donja Puharska. Slijede nove kuće u novom naselju i sa lijeve i sa desne strane i skoro popunjeni mezarluci u D.Puharskoj. Nišani novi i stari, male i velike ploče , mermer i kamen, Bože i na mezarlucima se vidi klasna razlika, bogatstvo i siromaštvo.

Odjednom se ukaza Puharska džamija, lijepa kakva samo može biti džamija, a munara se propela u nebo kao da se hvali da ima dvije kao biser bijele šerefe. Preko puta džamije vidim Rasim ef. Ćemana, imama iz Donje Puharske, nakrivio ahmediju u desnu stranu, krenuo je na podne, Bože, kako mu se bijeli ahmedija i imamski ponos mu sjaji na licu. Djeca ulaze u džamiju sa Kur'anima zamotanim u bijele ručnike, jer oni će poslije namaza učiti Kur'an i pripremati se za nove hatme.

Malo niže ispred kuće poselami me mala Jasmina, unuka od dobrog starog imama ili hodže Kusurana, kako ga je narod volio zvati. Mala je prava krasotica, drži loptu u ruci i maše mi. Što se tiče njezinog dida hodže Kusurana, on je bio legenda u svoje vrijeme. Službovao je u džemaatu Donja Puharska i kao imam je redovno obilazio svoj džemaat. Tako kada bi hodao po džemaatu volio je upitati "kome ti pripadaš", misleći kojem džemaatu, jer se D.Puharska graničila sa G.Puharskom, Čejrecima i Gradskom džamijom. Kada bi čovjek rekao naprimjer da on pripada G.Puharskoj, on bi odgovorio "nema veze, ti si moj džemaatlija", uzevši mu podatke i učlanivši ga kod sebe. Priča ko priča,da li je to bilo baš tako Allah dž. š. najbolje zna, a narod ko' narod, priča i usta mu ne možeš začepiti.

Vozim se biciklom sam kroz D .Puharsku i već prolazim pored "Komunalnog", odatle se put odvaja prema Čejrecima. Još samo podvožnjak i eto katoličke crkve na lijevoj, a Auto-moto društva na desnoj strani. Što je danas narod navalio da polaže vozački ispit, kao da nisu imali prije vremena ili ne mogu ostaviti za sutra taj posao. Morao sam u Patriji kupiti karnišle za dnevnu sobu, pa sam biciklo ostavio ispred slastičarnice koju drže Albanci, tu mi je nekako biciklo najsigurnije.

Ulazim u Patriju, a jedan did stao ispred pokretnih stepenica i nikako da zakorači. A narod ko narod razgleda robu, neko kupi, a drugi pita za cijenu i ode da traži jeftinije. Nisam ni ja kupio karnišle, jer su mi se učinile malo preskupe.

Nema veze, pogledaću kod gradske džamije ima jedna robna kuća u kojoj ima i karnišli, a i zavjesa, možda ću imati sreće.
Idem čaršijom pješice, narod se rasipa sa pijace nije ni čudo, petak je već ušao u svoje drugo poluvrijeme. Vidim puno ljudi iz Čarakova, Hambarina, Rakovčana, Rizvanovića, Bišćana, a ugledah i svoga dobrog ahbaba Hamid ef. Softića iz Kozarca i Hasan ef. Bešliju iz Bosanskog Novog, te Sulejman ef. Dizdarevića iz Čarakova.

Vjerovatno su došli poslom u Odbor islamske zajednice Prijedor (vakuf). Susret nije mogao proći bez kahve u slastičarni "Sarajevo" i najboljih prijedorskih ćevapa u ćevabdžinici na "Irezi".
Sa kolegama sam se rastao poslije dugog eglena ispred džamije u koju sam dugo gledao i razmišljao kako ćemo ako Bog da uskoro početi sa izgradnjom nove i veće džamije u Prijedoru, a mislim da će to biti islamski centar. Svi znamo da je Prijedor centar potkozarskih muslimana i zaslužuje to. Na tržnici kod pošte kupih neke nužne namirnice, stavih na prtljažnik svoga bicikla i krenuh preko Tesanjića, pored kasarne i rasadnika u G.Puharsku.

E Bože moj , trgnuo sam se kao iza sna. Šta ti je bolan, nema više džamije u Gornjoj niti u Donjoj Puharskoj, zjape ruševine i zgarišta, nema džamija u cijelom Prijedoru, a bome ni na brdu se ne čuju ezani , a ni u Zagradu, Čarakovu, Zecovima, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Bišćanima i Čejrecima. Nema više mojih dobrih kolega imama: Rasim ef, Sulejman ef. i Hamid ef. nema ih više, ubiše ih zlotvori, kao i mnoge druge poznate i nepoznate Prijedorčane.
Jedan grad pored građevina čine i ljudi.

Nadam se da će naš narod naseliti ponovno vjekovna ognjišta i znati ponovno označiti ono što mu je vijekovima pripadalo. Naše oznake su džamije, mejtefi, škole, fakulteti, mezarja, veselo čavrljanje male djece po tijesnim sokacima, ašikluci momaka i cura po prijedorskoj čaršiji. Dragi moj Allahu, daj da ponovno odjekuju pjesme: "Kolika je u Prijedoru čaršija"... Pokraj Sane procvjetala polja... Oj Prijedore pun si mi sevdaha..!

(Iz knjige „Bobak po bobak, bosanski đerdan“ , autora Nijaza Salkića)

BROJAČ POSJETA
1240672

Powered by Blogger.ba