GORNJA PUHARSKA

Dobrodošli na blog Gornje Puharske-Prijedor

29.11.2019.

MIMBERA - JACIJA NAMAZ

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَنَعُوذُ بِاللَّهِ
 مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu Uzvišenom koji robovima Svojim namaz propisa, da Ga veličaju i Njegovu milost, nagradu, pomoć, uputu i zaštitu klanjajući namaz pridobivaju. Salavat i selam od srca, iskreno, s ljubavlju, poslaniku Muhammedu šaljemo i učimo.
A zatim, danas je petak, 29. novembar 2019., ili  02. rebiu-l-ahir, 1441. godine. Ovo je 13. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Akšam namaz', a današnja je, ,Jacija namaz.'
Uzvišeni Allah kaže: ,,O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Had­ždž,77)
Cijenjeni džemaate!
Allahov Poslanik s.a.v.s. je kazao: Ničim se rob neće približiti Allahu boljim od skrivene sedžde koja se učini u osami, tamo gdje nas ljudi ne vide.
Kazao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: Nema muslimana koji učini sedždu Allahu a da ga Allah dž.š. ne uzdigne stepen više i da mu njome ne oprosti grijeh.
Glede jacije, Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi se zadržavao u svojoj kući sve do ezana za jaciju. Procijenjivao je situaciju; ako bi se ashabi okupili u džamiji, odmah je izlazio da klanja, a ako se još uvijek nisu svi okupili, sačekao bi da dođu. Enes ibn Malik, r.a., pripovijeda: „Nisam primjetio da je neko kraće obavljao namaz od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a da ga je pri tome obavio na što je moguće potpuniji način.“ Kada bi se desilo da u toku namaza čuje plač djeteta, čija je majka obavljala namaz, proučio bi samo jednu kratku suru iz bojazni da ne optereti majku.
Jednom je do kasno u noć odgodio klanjanje jacije i kada je izašao među ashabe, rekao im je: „Nemojte žaliti što ste ovoliko dugo čekali klanjanje jacije – namaza nego se radujte jer ne postoji niko ko u ovom trenutku obavlja namaz osim vas.“ Ashabi su se poslije toga razišli svojim kućama sretni zbog onoga što im je Poslanik, s.a.v.s., rekao.
Jacija namaz ima 10 rekata: četiri su rekata sunneta, četiri rekata farza i dva rekata sunsunneta. Jacijski sunnet zanijjetimo: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte sunneti-l-`išāi, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na prvom rekatu učimo: subhaneke, sūzu, bismillu, fatihu i sūru. Na drugom rekatu učimo: bismillu, fatihu i sūru. Na sjedenju proučimo: ettehijjātu i salavate. Na trećem rekatu učimo: subhaneke, eūzu, bismillu, fatihu i sūru. Na četvrtom rekatu učimo: bismillu, fatihu i sūru. Na zadnjem sjedenju proučimo: ettehijjātu, salavate i dove, te predamo selam.

Jacijski farz se zanijjeti: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte fardi-l-‘išāi, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na prvom rekatu učimo: subhaneke, sūzu, bismillu, fatihu i sūru. Na drugom rekatu učimo: bismillu, fatihu i sūru. Na sjedenju proučimo: ettehijjātu. Na trećem i četvrtom rekatu učimo bismillu i fatihu. Na sjedenju proučimo: ettehijjātu, salavate i dove, te predamo selam.
Jacijski sunsunnet se zanijjeti ovako: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte sunsunneti-l-`išāi, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na prvom rekatu učimo: subhaneke, sūzu, bismillu, fatihu i sūru. Na drugom rekatu učimo: bismillu, fatihu i sūru. Na sjedenju proučimo: ettehijjātu, salavate i dove, te predamo selam.
Ako čovjek planira spavati odmah iza jacije i ne namjerava ustajati noću prije sabaha, onda će klanjati vitr namaz koji se, prema mišljenju hanefijske pravne škole, sastoji od tri rekata. Ovaj namaz u sebi sadrži i dodatnu kunut-dovu.
Po uzoru na Muhammeda, a.s., vjernik može klanjati i noćnu nafilu (noćni namaz) predajući selam nakon svaka dva rekata. Ovaj noćni namaz se može klanjati sa 2, 4, 6 ili 8 rekata, s tim da onaj koji namjerava ustati noću da obavi noćni namaz, trebao bi klanjanje vitr namaza ostaviti i klanjati ga tek nakon klanjanja ovog noćnog namaza.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ,,Sjećajte se smrti u svome namazu, jer onaj koji misli na smrt u toku namaza sigurno će pravilno klanjati; i klanjajte poput onoga koji ne misli da će sljedeći namaz dočekati.” (Silsiletu-l-Sahihal).
Neki je čovjek kazao Hasanu el-Basriju: ,,Zaista sam ja grješnik i nepokoran sam Allahu, a i pored toga, Allah mi ne uskraćuje ništa.” Hasan ga upita: ,,Klanjaš li noćni namaz?”, a čovjek odgovori: ,,Ne.”  Na to mu Hasan reče: ,,Zar ti je malo to što ti je Allah uskratio noćni namaz?”  Klanjaj noćni namaz, pa makar dva rekata kad se vratiš kući sa jacije namaza!
Do kada je vremenski dozvoljeno klanjati jaciju? Početak jacijskog vremena je kada nestane šefek (rumenilo nakon zalaska sunca na zapadu). Dok je kraj jacijskog vremena sredina noći, kao što se navodi u gore spomenutim hadisima. Ovo je mišljenje Ibn Hazma. Također, ovo je preneseno i od Imama Malika. Imam Muslim je zabilježio preko Abdullaha b. Amra, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “…a vrijeme jacijskog namaza traje do polovine noći.'' Treba znati da polovina noći nije uvijek u dvanaest sati nego je u pola vremena od zalaska sunca do zore.
,,U džamiji Kadir-Jami u selu Levadki, u regionu Simferopolja na Krimu, sutra počinje zanimljiva akcija. Svi lokalni mališani starosti 6-15 godina mogu se uključiti u akciju ,,Idi u džamiju 40 dana i uzmi bicikl kao poklon!” Akcija je organizirana uz podršku Duhovne uprave muslimana Krima u okviru projekta ,,ovisnost o džamiji''. Od 17. juna do 27. jula svako dijete koje dođe na namaz će dobiti bodove. Tako sabah donosi 10 bodova, podne 3 boda, ikindija 4 boda, akšam 3 boda,a  jacija namaz 10 bodova. Nakon 40 dana, osoba s najvećim brojem bodova dobija bicikl kao poklon, ali će i svi ostali učesnici akcije dobiti poklone.''
Dova
Allahu moj, učvrsti naše saffove i učini nas redovnim i iskrenim klanjačima koji Ti ibadete iskreno, skrušeno i s ljubavlju! Amin!
Molimo Te Gospodaru, podari nam poštovanje do naših džamija i do onih koji nas pravim putem vode. Volimo džamiju radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام  و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم : إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان, و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي, يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari,Fikhul ibadat, Muhamed Seid Serdarević.

Nijaz Salkić

26.11.2019.

VUNENEN ČARAPE PRIGLAVCI

Nijaz SALKIĆ


Ima nešto lijepo u nas. Lijepi su nam običaji, lijepi su nam krajevi iz kojih dođosmo, lijepi su nam preci od kojih otpadosmo, lijepe su nam avlije po kojima cvijeće sadismo, lijepi su nam sokacu po kojima ašikovasmo. Bošnjake život nije mazio u proteklih 200 stotine ljeta. Protjerivani sa ognjišta, potiskivani i stiskani, pokušali smo bar običaje i kulturu da sačuvamo. Dobri Bošnjani su bar odjeću pokušali čuvati, ponosno su nosili čakšire od sukane vune i šalvare čiji je kvalitet odgovarao statusu u društvu.
Čestite Bošnjanke su u seoskim područjima nosile dimije od ,,aladže” i ,,šamaladže”- pamučne ili svileno prugaste tkanine, od materijala tamnocrvene ili tamnoplave i bijele boje. Bošnjakinje su same šile svoje haljine, ženske ječerme i kratke ili duge anterije a neke dijelove su pravile i zanatlije - terzije i abadžije. Bošnjaci i Bošnjanke su kroz vijekove sačuvali kulturu pletenja džempera, pulovera, kapa, rukavica a najviše su razvili umijeće pletenja čarapa-priglavaka.
Vuna je tijesno povezana sa životom Bošnjaka. Naša domaja Bosna i Hercegovina i Sandžak, bili su naša domaja i stanište autohtonih bosanskih konja, autohtonog psa Baraka i pitomih ovaca. Od ovčije vune Bošnjanke i Bošnjaci su pleli zdrave, čvrste, tople i predivne čarape. Na njihovim šarama zavidjeli su nam komšije preko Une i Save i Drine, i često naše mustre posvajali i usvajali kao svoje. Komšije su nam krali i uzorke i šare sa čuvenih bosanskih ćilima, koje su naše Bošnjakinje tkale na stanovima koji su krasili zidove u skoro svakoj našoj seoskoj kući.
Čarape su pleli jednako uspješno i Bošnjakinje i Bošnjaci. Radili su to na prelima, sijelima, baš kao čobani čuvajući ovce, na strništima, planinskim proplancima, prevojima i livadama. Tradicija pletenja se i danas nastavlja. I dalje se pletu čarape i priglavci u selima, naseljima i čaršijama u kojima obitavaju autohtoni i predivni ljudi Bošnjaci i Bošnjakinje.
Zato, kada naiđete na Bošnjaka ili Bošnjakinju koji vam nude prelijepe vunene čarape, kupite ih i zahvalite im što održavaju ovčiji fond u našoj domaji a ujedno se pletenjem i prodajom čarapa prehranjuju i održavaju ostanak i opstanak u teškom vremenu koje prati Bošnjake i Bošnjakinje u domaji Bosni i Hercegovini i Sandžaku.   
Upamet!

25.11.2019.

DAR POKLON

Nijaz SALKIĆ

Ima nešto što čovjeka obara s nogu, što ga spušta na zemlju, što je poput otrova iz usta zlotvora,  to je ružna i zajedljiva riječ. Opet, lijepa riječ je voda žednom, kruh gladnom, utjeha izgubljenom. Ružna riječ je poklon čovjeka zlog, a lijepa riječ je dar insana dobrog.
Poznavao sam hadžiju Mehu koji mi je jednom iz pune košare, podario šaku trešanja. Kada smo izlazili sa akšam namaza stari Hasan bi drhtavom rukom napipao kolutić ,Pez' bonbone i pružio mi da to pojedem. Ahmo bi po izlasku iz Sabaha često me pozivao kući na maslanicu, znao bi mi na rastanku dati dunja (tunja).
Najdraži su mi pokloni od onih koji me poštuju. Dobio sam po drugi put rahat lokum iz Makedonije, rahatluk volim. Moj prijatelj je čuo da su mi drage vunene čarape (priglavci), evo veli, uzmi da ti noge ne zebu. Opet drugi prijatelj je čuo da volim brašno iz vodenice, pa je iz Zavidovića donio par kilograma za hljeb i maslanicu.
Posebnu vrijednost imaju pokloni-uspomene. Iza majke rahmetli mi je ostala deka koja je široka i duga preko 2 metra. Jedna strana je zimska a druga ljetnja. Ja to čuvam i pazim s posebnom ljubavlju. Od rahmetli babe sam naslijedio kauč na kojem su on i majka sjedili i ponekad spavali. Očistio sam kauč, mada imam novih dvosjeda i trosjeda, kauč čuvam baš kao i par knjiga i predmeta od oca.

Upamet!

22.11.2019.

MIMBERA - AKŠAM NAMAZ

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَنَعُوذُ بِاللَّهِ
 مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu Uzvišenom koji robovima Svojim namaz propisa, da Ga veličaju i Njegovu milost, nagradu, pomoć, uputu i zaštitu preko namaza pridobivaju. Salavat i selam od srca, iskreno, s ljubavlju, poslaniku Muhammedu šaljemo i učimo.
A zatim, danas je petak, 22. novembar 2019., ili  25. rebiu-l-evvel, 1441. godine. Ovo je 12. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ikindija namaz', a današnja je, ,Akšam namaz.'
Uzvišeni Allah kaže: ,,O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Had­ždž,77)
Cijenjeni džemaate!
- Kada je namaz na prvom mjestu, i druge stvari se poredaju u životu. Kvalitet vjerovanja mjerimo voljom do namaza, redovnost, tačnost, smirenost u klanjanju namaza. Analiza namaza pokazaće nedostatke ili uspjehe.
- Znajmo da je najsretnije, najslađe, najslobodnije, najspokojnije, najbereketnije čovjekovo vrijeme je vrijeme potrošeno u namazu. Kada sami klanjamo, klanjajmo malo duže, i ne ponašajmo se u namazu, da izgleda onom ko nas sa strane posmatra, da želimo ,,što prije pobjeći od Allaha.''
Imam Gazali u djelu ,,Kešfi Kulub'' tumeči slijedeći hadis navodi:
- ,,Ko namazu ukaže potrebnu pažnju i obavlja ga kako dolikuje, Uzvišeni Allah će mu pokloniti petero:
- Otklonit će mu siromaštvo
- Učinit će ga sigurnim od kaburske patnje
- Knjigu djela će mu dati u desnu ruku
- Preko sirat ćuprije će proći poput munje
- Ući će u džennet bez polaganja računa 
- Ko zanemari i ostavi namaz ili ga olahko shvati, Allah će mu dati 14 kazni. Od toga je pet na dunjaluku, tri u trenutku smrti, tri u kaburu i tri nakon kabura.
- Kazne na dunjaluku su:
- Podignit će mu bereket iz života
- Sa lica će mu uzeti znak (svjetlo) koji je svojstven dobrim ljudima
- Neće imati koristi ni od jednog djela
- Neće mu se primiti dova
- Neće imati mjesto u dovi dobrih Allahovih robova
- Kazne u trenutku smrti:
- Umirat će ponižen
- Ispustit će dušu gladan
- Umrijet će žedan toliko da ga ne bi napojila ni sve vode svijeta
- Kazne u kaburu:  
- Kabur će ga stijesniti tako da će mu kosti prolaziti jedna kroz drugu
- U kaburu će biti vatra u kojoj će danonoćno gorjeti
- U kaburu će biti velika zmija koja će mu reći: ,,meni je Gospodar naredio da te tučem od sabaha do izlaska sunca, od podne namaza do ikindijskog vakta, od ikindije do akšama, od akšama do jacije, od jacije do zore'' i to će trajati sve do kijametskog dana.
- Kazne na mahšeru nakon kabura:
- Polaganje računa biće teško
- Susret će se sa Allahovom srdžbom
- Ući će u džehennem''
- Oni koji se se htjeli poučiti, pitali su zašto se u akšama prvo klanja farz?
Muhammed, a.s., odredio je vaktove pojedinih namaza, raspored farzova i sunneta i način klanjanja. Što se tiče akšama, u više hadisa je preporučio da se klanja odmah, čim vakat nastane. Po našem mezhebu preporučeno da se akšam klanja odmah po nastupu vaktije, dakle, u prvom vaktu.
- Pitanje: Da li je istina da je u akšamsko vrijeme najviše prokletih šejtana vani? Da li zbog toga nije preporučljivo izlaziti vani osim ako baš moramo, ili ako hoćemo na akšam-namaz ili se to odnosi možda samo na djecu?
- Odgovor: Mišljenja smo da se to odnosi na sve, s tim da su djeca podložnija negativnom utjecaju tog vremena i svega što ono nosi sa sobom. Naravno, u slučaju potrebe, nema zapreke da osoba bude vani u to vrijeme. Ovo treba razumjeti kao upozorenje na osjetljivost tog vremena, da se u atmosferi u vrijeme akšama dešavaju promjene koje mogu negativno utjecati na ljude, posebno one osjetljivije i podložnije  utjecaju, poput djece.
- Akšamski namaz je u vrijeme kad je Allah primio Ademovo a.s. pokajanje i koji god vjernik klanja ovaj namaz, nadajući se nagradi, pa zatraži nešto od Allah, Allah će mu to dati.
- Akšamski farz se zanijjeti: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte fardi-l-magribi, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. 
- Na prvom rekatu učimo subhaneke, eūzu, bismillu, fatihu i sūru.
- Na drugom rekatu učimo bismillu, fatihu i sūru.  
Na prvom sjedenju učimo ettehijjātu.
Na trećem rekatu učimo bismilu i fatihu.
Na drugom sjedenju učimo ettehijjātu, salavate i dove, te predamo selam.

- Akšamski sunnet se zanijjeti: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte sunneti-l-magribi, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber.
Na prvom rekatu učimo subhaneke, eūzu, bismillu, fatihu i sūru.
- Na drugom rekatu učimo bismillu, fatihu i sūru. 
Na sjedenju učimo ettehijjātu, salavate i dove, te predamo selam.
- Na sabahskim i akšamskim sunnetima Poslanik s.a.v.s. bi na 1. rekatu najčešće učio suru Kafirun a na 2. rekatu suru Ihlas.
- Nijedan ummet nije izdržao i ustrajao u obavljanju namaza, kako navodi Musa, a.s: „Bilo im je naređeno samo dva namaza pa ga nisu održali!“ – što ukazuje na veličinu, snagu i prednost ovog ummeta.
- Namaz je ključ za rješenje svih problema kod pojedinaca, zajednica i problema u svijetu – ako se obavi istinski. Evo primjera istinskog klanjača: „Ahmed ibn Hanbel, poznati učenjak i pobožnjak, na traženje nekih ljudi da pomogne čovjeku opsjednutim od strane džina, šalje svoju papuču da udare opsjednutog čovjeka, kako bi uz Allahovu dozvolu, džin napustio mjesto boravka, pa kada se to i dogodi, džin reče: „Da je Ahmed ibn Hanbel rekao da se iselimo iz Iraka, mi bismo to učinili.“ – zbog snage imana i pouzdanja ovog alima, njegove iskrene veze sa Allahom putem namaza.
- Ebu Katade, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Najveći kradljivac je onaj koji krade od svog namaza”. Neko upita: ,,O Allahov Poslaniče, kako je moguće da neko krade od svog namaza?'' Odgovorio je: ,,Ne upotpunjavajući propisno ruku i sedždu.” (Ahmed i Hakim)
Dova
Molimo Te Gospodaru daj da dođemo na duhovni nivo dostojan iskrenog mu’mina. Daj nam snagu, upornost i neophodni sabur na putu do dženneta. Amin!
Molimo Te Gospodaru, podari nam poštovanje do naših džamija i do onih koji nas pravim putem vode. Volimo džamiju radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام  و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم : إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه.
21.11.2019.

AMANET


„I Ibrahim ostavi u amanet sinovima svojim a i Jakub: ,,Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru, i nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani!” (El-Bekare, 132)
Ibrahim, alejhi selam, nije bio obični čovjek, bijaše to od Allaha odabrani poslanik ljudima. Poslanik koji je svoj narod pozivao da se ostave kipova i prihvate obožavanja Jednog i Jedinog Gospodara – Allaha.
Ibrahim je onaj čovjek kojeg je Allah pomogao protiv nepravde svoga naroda. Kada je se njegov narod udružio da ga spale i ubiju samo zbog toga što je musliman, Allahova pomoć i pobjeda su došli pa vatra u kojoj su mislili zapaliti Ibrahima, umjesto da bude vrela i jaka, bi hladna i spasonosna. Ibrahim umjesto da izgori i bude spaljen osta živ i zdrav. To je taj čovjek koji je sa svojim sinom Ismailom kasnije  gradio i sagradio Kabu – najsvetije mjesto kod nas muslimana.
Svojim sinovima je ostavio testament, vasijjet, oporuku da imaju na umu svoj vjerski identitet. Odnosno da znaju da im je Allah odabrao da im vjera islam bude. Onaj ko je svjestan svoje vjere on je neće nikada napustiti. Zato Ibrahim i kaza i ne umirite nikako drugačije nego muslimani.
Arapska riječ emānet u sebi sadrži više značenjskih nijansi koje je teško, zapravo, nemoguće prevesti ili izraziti jednom riječju u bosanskome jeziku. Naime, ona znači: pouzdanost, vjernost, poštenje, povjerenje, vjera, vjerovanje, amanet. No i pored ove značenjske opširnosti riječi emānet, u tradiciji muslimana Balkana dobro je poznato, premda smatramo, u jednom suženom poimanju, šta ona znači i koji je njezin smisao.
O tome kolika je važnost emaneta i koliko je on neraskidivo povezan sa vjerom (imanom) vidimo iz sljedećih Vjerovjesnikovih, a.s., riječi: ,,Nema vjera onaj ko nema emaneta, niti ima vjere onaj ko ne poštuje dogovore'' (Ahmed). Dakle, emanet je sastavni dio vjere i kao takav uvjet postizanja spasa na Ahiretu.
Jedan od emaneta jesu i stvari povjerene na čuvanje do određenog roka. Božiji Poslanik, a.s., prije poslanstva imao nadimak El-Emīn (Povjerljivi), da je prilikom hidžre ostavio svoga amidžića Aliju b. Ebi Taliba u Mekki kako bi on mušricima vratio stvari koje su mu bile povjerene na čuvanje. Povjerenje se na izdaje zarad bilo kakve koristi, interesa ili ljudi!
Posebna vrsta emaneta jeste čuvanje tajne sa nekoga skupa, tj. da se neka tajna ne širi ili da se vijesti sa toga skupa ne razglašavaju. No ako je riječ o skupu na kome se priprema izvršiti zločin ili nepravda prema drugima, tada je musliman dužan učiniti sve kako bi to spriječio.
Kada se jedan čovjek povjeri drugom čovjeku. Allahov Poslanik, a.s., kaže: ,,Kada jedan čovjek nešto govori drugom čovjeku pa se okrene (oko sebe), to postaje emanet'' (Ebu Davud).
Jedan čovjek dođe da upita Božijeg Poslanika, s.a.v.s.: ,,Kada će nastupiti Sudnji dan?'' ,,Kada nestane emaneta, očekuj Sudnji dan''. ,,Kako nestaje emanet? – upita ovaj čovjek. ,,Kada se stvari povjere ljudima koji za njih nisu sposobni, očekuj Sudnji dan'' (Buhari).
U suženom značenju amanet se danas upotrebljava u slijedećim značenjima:
- Povjeravanje nekome na čuvanje nekog dobra, novca, nekretnina, pokretnih stvari...
- Amanet je i zadnja želja čovjeka da neko vodi računa o nečemu, što iza njega ostaje.
- Vjerenički prsten kao zaruka djevojci da bude vjerna.
Moja dobra majka Halima mi je u amanet ostavila riječi: ,,Dok si nek' si.''

Literatura: Almir Fatić,Emanet,Imam.ba,oporuka Ibrahima i Ja'kuba a.s.
 

Nijaz Salkić

15.11.2019.

MIMBERA - IKINDIJA NAMAZ


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَنَعُوذُ بِاللَّهِ
 مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَالصَّلَاةِ الْوُسْطَىٰ وَقُومُوا لِلَّهِ قَانِتِينَ
صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Allahu moj, hvala Ti u broju onih koji Te hvale, i hvala Ti u broju onih koji Te ne hvale, i hvala Ti onako kako voliš da budeš hvaljen! Allahu moj, blagoslovi Muhammeda u broju onih koji donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda u broju onih koji ne donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda onako kako Ti voliš da se donose salavati na njega!
A zatim, danas je petak, 15. novembar 2019., ili  18. rebiu-l-evvel, 1441. godine. Ovo je 11. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Podne namaz', a današnja je, ,Ikindija namaz.'
Cijenjeni džemaate!
Allah dž.š. kaže: „Redovno namaz obavljajte, naročito onaj krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte.“ (El-Bekare, 78)
Obaveza namaza se veže za noć mi'radžsku u kojoj je Muhammed, a.s., posjetio svoga Gospodara prošavši sedam kata nebesa, sve do Sidretu-l-Muntehaa i Kab-i-Kavsejna. Allah dž.š., je tada prvobitno naredio obavljanje pedeset dnevnih namaza, da bi ih zbog Muhammedovog, a.s., molbe (a na savjet Musāa, a.s.) smanjio na pet obećavši da će njih pet vrijediti kao pedeset. Danas govorimo o ikindiji namazu. U fikhu se za ikindiju upotrebljava termin el-asr, odnosno salatu-l-asr. El-Asr-Vrijeme je ime i 103. kur'anske sure koju mnogi učenjaci smatraju jednom od najvažnijih i najsadržajnijih kur'anskih sura uopće.
Autoriteti tradicionalne orijentacije smatraju da se 238. ajet sure El-Bekare odnosi na ikindiju. Ajet glasi: „Čuvajte namaz, naročito srednji namaz, i pred Allahom ponizno stojte!“ Salatu-l-vusta ili srednji namaz spomenut u ajetu je ikindija. Svaki namaz obavljen u njegovo vrijeme je, prema hadisu, ,,najbolje i Allahu najdraže djelo''.
Ovim ajetom se naglašava čuvanje ikindije, zbog vremena ovog namaza koji počinje od zadnje trećine dana i traje do zalaska sunca. To je svakako vrijeme kada svaki čovjek uslijed zauzetosti u dovršavanju svojih poslova i dnevnih obaveza olahko propusti obavljanje ovog namaza ili njegovo klanjanje odgađa sve do pred zalazak sunca, kada nastupa akšam namaz. I jedna i druga situacija za vjernika, muslimana, mogu biti ,,pogubne''.
Izostavljanje ikindije opisano je u hadisu kojeg bilježi Buhari: ,,Uranite (požurite) sa ikindijom, jer ko izostavi ikindiju propalo mu je djelo.'' Objašnjavajući propadanje djela zbog neobavljanja ikindije učenjaci zastupaju jedno od tri mišljenja: prvo, gubitak nagrade koju stječe klanjač ikindije, drugo, poništenje djela tog dana u kojem je ikindija bezrazložno ostavljena i treće, poništenje djela ne treba shvatiti doslovno već kao ukazanje na važnost same ikindije i opasnosti njenog izostavljanja. U prilog tome navodi se slijedeći hadis kojeg bilježi Buhari: ,,Onaj koga prođe ikindija namaz kao da je izgubio svoju porodicu i svoj imetak''.
Pokuđeno je odgađati klanjanje ikindije namaza osim u nuždi. Slušali smo da se u vrijeme klanjanja ikindije u džematu, vrši ,,smjena meleka dana i noći'' čija je dužnost da borave u džamijama i Allaha Uzvišenog izvijeste o klanjačima. Oni se, pohvalno izjašnjavaju o onima koje su u džamijama zatekli i koje su iza sebe ostavili.
U ikindijsko vrijeme, mekruh-pokuđeno je spavanje i klanjanje nafila (u nekim predajama o čijim su vjerodstojnostima mišljenja podijeljena. Glede spavanja navodi se hadis Muhammeda, a.s., u kojem se kaže da za eventualnu ludost koja zadesi čovjeka koji spava u ikindijsko vrijeme ne treba kriviti nikog drugog osim sebe. Glede pokuđenosti klanjanja nafile nakon ikindijskog farza) ukazuje i naš alim Muhamed Seid Serdarević u Fikhu-l-ibadatu.
Ikindija namaz ima osam rekata i to četiri rekata sunneta i četiri rekata farza. Ikindijski sunnet se zanijjeti: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte sunneti-l-‚asri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na stajanju prvog rekata prouči se: Subhaneke, Eūza, Bismille, Fatiha i sūra. Na stajanju drugog rekata uči se: Bismilla, Fatiha i sūra. Nakon prvom sjedenju se prouči: Et- tehijjātu i salavati. Na stajanju trećeg rekata uči se: Subhaneke, Eūza, Bismilla, Fatiha i sūra. Na stajanju četvrtog rekata uči se: Bismilla, Fatiha i sūra. Na drugom sjedenju se prouči: Et- tehijjātu, salavati i dova, te se preda selam.
Ikindijski farz se zanijjeti: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte fardi-l-'asri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na stajanju prvog rekata uči se: Subhaneke, Eūza, Bismilla, Fatiha i sūra. Na stajanju drugog rekata uči se: Bismilla, Fatiha i sūra. Na prvom sjedenju se prouči Et- tehijjātu. Na stajanju trećeg i četvrtog rekata uči se Bismilla i Fatiha. Na drugom sjedenju se prouči: Et- ehijjātu, salavati i dova, te se preda selam.
Kazuju da je bila velika suša 1941. i 1942. godine u podmajevičkim mjestima. Narod je tražio da se učini kišna dova. Dova je organizovana u jednom većem džematu, tako što su se imami i narod okupili na obližnjem brdu. Jedan od uglednih imama je dovio, a masa od prisutnih ljudi, žena i djece su aminali. Prema sjećanjima učilo se na 7 hiljada kamenčića, na svaki kamenčić se po tri puta učila sura Ihlas i kišna dova. Dovilo se sa obrnutim dlanovima prema zemlji,  ljudi su učili i pogledali oblake i kišu. Potom je najuglednijii od imama održao vaz i pitao prisutne, da li ima među njima neko ko nikad u svom životu nije propustio ikindijski farz. Javio se jedan omanji čovjek, pa su mu rekli da on prouči dovu za kišu, pa je on dovio a narod amin govorio. Poslije se džematile klanjala ikindija namaz. Prema kazivanju prisutnih, nisu ni sklanjali ikindiju, Allah je dao da se  spustila obilna rahmet kiša. Mnogi su se poslije raspitivali za tog čovjeka ko je, šta je, i odakle je, i bilesim, pitali se, kako to da nikad u životu nije ispustio ikindiju namaz.
Dova
Molimo Te Gospodaru daj nam da dođemo na duhovni nivo dostojan iskrenog mu’mina. Daj nam snagu, upornost i neophodni sabur na putu do dženneta. Amin!
Molimo Te Gospodaru, podari nam poštovanje do naših džamija i do onih koji nas pravim putem vode. Volimo džamiju radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام  و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم : إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان, و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي, يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari, FIKH-UL-IBADAT, Muhamed Seid Serdarević.

Nijaz Salkić

08.11.2019.

MIMBERA - PODNE NAMAZ

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَنَعُوذُ بِاللَّهِ

 مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

أَقِمِ الصَّلَاةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَىٰ غَسَقِ اللَّيْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ 

إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا

صدق الله العظيم

S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

Allahu moj, hvala Ti u broju onih koji Te hvale, i hvala Ti u broju onih koji Te ne hvale, i hvala Ti onako kako voliš da budeš hvaljen! Allahu moj, blagoslovi Muhammeda u broju onih koji donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda u broju onih koji ne donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda onako kako Ti voliš da se donose salavati na njega!

A zatim, danas je petak, 08. novembar 2019., ili  11. rebiu-l-evvel, 1441. godine. Ovo je 10. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Sabah namaz', a današnja je, ,Podne namaz'.

Cijenjeni džemaate!

Allah dž.š. kaže: „Obavljaj propisane namaze kad sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine i namaz u zoru, jer namazu u zoru mnogi prisustvuju.“ (El-Isra’, 78)

Pet dnevnih namaza, kakve ih i danas klanjamo, naređeni su u noći Miradža, godinu i po prije hidžre. Međutim, namaz je bio prisutan još od početka objave, i kako se prenosi klanjala su se samo dva namaza u danu; sabah i akšam. Džebrail a.s. je još prilikom prenošenja prvih ajeta objave, odveo Poslanika s.a.v.s. u jednu dolinu gdje je na jednom mjestu udario nogom od tlo usljed čega je potekla voda kojom je prvo on, a.s. uzeo abdest a zatim rekao Poslaniku s.a.v.s. da to isto učini. Nakon toga je klanjao dva rekata namaza pokazavši Poslaniku s.a.v.s. kako se klanja namaz.  (Ibn Hišam, Siretu'n Nebi)

Znajmo ništa nije korisnije nego namaz na vrijeme klanjati. Neklanjanje namaza u njegovo propisano vrijeme, svodi ovu predivnu i korisnu vjersku aktivnost na puku formalnost. Čuvajmo se formalnosti, jer ko poslije namaza ne izađe bolji, kao da ga nije ni klanjao, rekao je Muhammed, a.s.

Zašto nam je namaz potreban i zašto ga svaki dan ponavljamo?  Ako je namaz stub vjere, a vjera stub života, onda zaključujemo, da je i namaz stub života.

Podne namaz ima deset rekata i klanjamo ga u tri dijela: sunnet ima četiri rekata, farz, četiri rekata i sunsunnet, dva rekata.

Sunnet zanijetimo: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte suneti-z-zuhri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na stajanju prvog rekata učimo: Subhāneke, Euzu, Bismillu, Fatihu i sūru. Na stajanju drugog rekata učimo: Bismillu, Fatihu i sūru. Nakon drugog rekata sjednemo i proučimo Et-tehijjātu, pa ustanemo na treći rekat. Na stajanju trećeg i četvrtog rekata učimo: Bismillu, Fatihu i sūru. Nakon četvrtog rekata sjednemo se i proučimo: Et-tehijjatu, salavate i dovu, te predamo selam. Između sunneta i farza napravimo pauzu u kojoj proučimo 3x kulhuvallahu.

Farz zanijetimo: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte fardi-z-zuhri, edāen mustakbilel-kibleti Allāhu ekber. Na stajanju prvog rekata učimo: Subhaneke, Eūzu, Bismillu, Fatihu i sūru. Na stajanju drugog rekata učimo: Bismillu, Fatihu i sūru. Nakon drugog rekata sjednemo i proučimo Et-tehijjatu pa ustanemo na treći rekat. Na stajanju trećeg i četvrtog rekata proučimo bismillu i Fatihu. Nakon četvrtog rekata sjednemo i proučimo: Et-tehijjātu, salavate i dovu, te predamo selam.

Sunsunnet zanijjetimo: Nevejtu en usallije lillāhi te’ālā salāte sunsunneti-z-zuhri, edāen mustakbilel-kibleti, Allāhu ekber. Na stajanju prvog rekata učimo: Subhaneke, Euzu, Bismillu, Fatihu i sūru. Na stajanju drugog rekata učimo: Bismillu, Fatihu i sūru. Nakon drugog rekata sjednemo i proučimo: Et- tehijjātu, salavate i dovu, te predamo selam. Poslije učimo zikr.

U vrijeme 60 tih godina uveliko se govorilo o evoluciji, jedna grupa turista je posjetila džamiju Sulejmaniju i tadašnjem Imamu Nafizu Čelebiju su postavljali pitanja. Neki su ga ispitivali šta misli o teoriji evolucije, da je čovjek postao od majmuna, a drugi su opet željeli znati zbog čega se u namazu stoji na kijamu, savija na ruku, pada na sedždu i slično.

Hadži Nazif Čelebi im odgovori ovako:

Mi u namazu prvo stojimo na nogama zatim se savijamo na ruku a potom padamo na sedždu a značenje toga je slijedeće:

Dok stojimo na kijamu pišemo harf elif prvo slovo imena prvog čovjeka Adema od kojeg smo svi postali.

Poslije se spuštamo na ruku, i time pišemo harf dal – drugo slovo imena našeg oca Adema a.s. I ostaje još mim, njega slikamo kada se spustimo na sedždu. Time svakim namazom tvrdimo da smo postali od Adema a.s. a ne od majmuna.

A ako pitate zbog čega glavu stavljamo na sedždu razlog je slijedeći: glava je najvredniji organ i ujedno organ koji upravlja cijelim tijelom, stavljajući je na tlo pred Gospodarem mi želimo reći: ,,Gospodaru naš, naš najvrjedniji dio tijela je naša glava. Pred tobom i glavu stavljamo na zemlju i time ti izražavamo zahvalnost i poštovanje. Da imamo išta vrjednije od glave, i to bi pred Tobom s ponosom spustili na zemlju. ''

Čuvši ovo vodič grupe reče: ,,U redu, u redu, dovoljno ste rekli..., ako nastaviš objašnjavati ubrzo ćemo svi stati na namaz.'' U tom trenutku jedan od turista se približi Hadži Nazifu Ćelebiju i upita ga: ,,Kada je slijedeći namaz? I ja želim klanjati sa vama, jer ibadet je upravo ovo što ste objasnili'' reče, izgovori šehadet i postade musliman.

Poslanik s.a.v.s. je rekao: ,,Uzvišeni Allah je robovima propisao pet dnevnih namaza i obećao da će svako onaj ko ih bude klanjao svaki dan, pridajući im potrebnu pažnju i obavljajući u potpunosti namaske ruknove, ući u džennet...'' (Nesai, Ebu Davud)

Na Sudnjem danu rob će prvo polagati račun za namaz. Ako taj račun lahko položi sve ostalo će biti lahko. I suprotno tome, ko u tome bude imao teškoća, sve će biti teško. Ostavljanje jednog namaza se ubraja u velike grijehe.

U jednom sohbetu Gavsi Sani k.s. kaže: ,,Biti sebeb da čovjek klanja barem jedan namaz znači izvaditi ga iz vatre. Koliko god je važno i veliko pružiti ruku i izvaditi iz vatre onog ko gori, isto toliko i još važnije je nekoga navesti da klanja namaz. Jer ko svjesno, zbog ljenosti propusti jedan namaz, ako mu Allah ne oprosti, kazna za to je, prema jednom rivajetu pet stotina godina a prema drugom sedamdeset hiljada godina džehennemske patnje.''

Veliki alim Abdullah Dehlevi u svom djelu Mekatibi šerife ovako kaže: ,,U namazu; na stajanju, na rukuu, sedždi i svim dijelovima namaza su sadržana razna stanja i duhovne ljepote. Svi ibadeti su sakupljeni u namazu. Učenje Kur'ana, tespih, salavati, istigfar i dova.

Drveće i biljke stoje na kijamu. Životinje su na rukuu. A nežive stvari na sjedenju. Onaj ko klanja namaz čini ibadet svega navedenog. ''

Isto tako na svakom nebeskom svodu se nalaze meleki koji klanjaju namaz. Jedni su na stajanju, jedni na rukuu jedni na sedždi. A Allah je ibadete svih tih meleka sakupio u jednom ibadetu čovjeka – u namazu.

Namaz je hedija noći miradža i ujedno miradž vjernika. Namaz je jedna vrsta lifta koja čovjeka podiže do visokih svjetova. Ko ne klanja namaz ostat će na najnižem dnu.

Ebu Zerr El-Gifari, r.a prenosi: U jednom od jesenskih dana izašli smo na ulicu sa Božijim Poslanikom sallallahu alejhi ve sellem kada je lišće opadalo. Sa jednog drveta su pale dvije grane. Lišće sa njih se odmah prosulo. ,,O Ebu Zerr! Kada rob iskreno obavlja namaz, grijesi mu spadaju kao lišće sa ovog drveta”. (Imam Ahmed).   

Dova

Molimo Te Gospodaru daj nam da dođemo na duhovni nivo dostojan iskrenog mu’mina. Daj nam snagu, upornost i neophodni sabur na putu do dženneta. Amin!

Molimo Te Gospodaru, podari nam poštovanje do naših džamija i do onih koji nas pravim putem vode. Volimo džamiju radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام  و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم : إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان, و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي, يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم 

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari,Fikhul Ibadat', Muhamed Seid Serdarević, Psihologija namaza,Elharun Selimović,Elvir Duranović.

Nijaz Salkić

01.11.2019.

MIMBERA - SABAH NAMAZ


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَنَعُوذُ بِاللَّهِ
 مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَ سَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ
صدق الله العظيم
S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Allahu moj, hvala Ti u broju onih koji Te hvale, i hvala Ti u broju onih koji Te ne hvale, i hvala Ti onako kako voliš da budeš hvaljen! Allahu moj, blagoslovi Muhammeda u broju onih koji donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda u broju onih koji ne donose salavate na njega, i blagoslovi Muhammeda onako kako Ti voliš da se donose salavati na njega!
A zatim, danas je petak, 01. novembar 2019., ili  04. rebiu-l-evvel, 1441. godine. Ovo je 9. džuma u novoj hidžretskoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Tejemmum‘, a današnja je, ,Sabah namaz.'
Cijenjeni džemaate!
Allah dž.š. kaže: ,, …. i veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska.'' (Kaf,39).
Nema ni jednog novog dana, ni radnog ni neradnog,  ni običnog ni posebnog a da ne razmišljamio kako sebi i svojoj porodici obezbijediti nafaku i bereket. Ustajemo i radimo, trošimo i štedimo, Boga molimo da dugo radimo i puno zaradimo, da sebi i svojoj porodici normalan život obezbijedimo i da bar nešto iza sebe ostavimo.
Prvi koji je klanjao sabah namaz bio je Adem a.s. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ,,Dva rekata sabahskog sunneta bolja su od Dunjaluka i svega što je na njemu.'' (Muslim) A tek za farz sabaha!!!  U suri El-Fedžr (Zora), prvi ajet glasi: ,,Kunem se zorom!'', a posljednji, trideseti ajet, glasi: ,,I uđi u Džennet Moj!'', Iz ovog vidimo vrijednost ustajanja na sabah namaz.
Ebu Hurejre, koji kaže da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Šejtan svakome od vas u toku noći sveže tri čvora iznad glave i na svakom piše: ‘Spavaj, duga ti je noć!’ Ako se čovjek probudi i spomene Allahovo ime, razveže se jedan čvor, ako ustane i abdesti, razveže se i drugi čvor, a ako klanja sabah-namaz razveže se i treći čvor. U tom slučaju, čovjek ustane horan, raspoložen i marljiv, a ako ne klanja sabah-namaz, onda ustane neraspoložen, mrzovoljan i lijen.” (Imam Buhari)
Poznati islamski učenjak Omer Abdul Kafi, spominjući vage i mjerila na osnovu kojih se mjeri naša pripadnost i privrženost islamu, u jednom svom predavanju rekao je: ,,Sabah-namaz je dnevna vaga svakog muslimana, džuma namaz je sedmična vaga, ramazanski post, godišnja, a hadž je životna vaga muslimana.”
Džundub ibn Sufjan prenosi da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ,,Ko klanja sabah-namaz, on je pod Allahovom zaštitom.” (Imam Muslim)
Vrijeme klanjanja sabaha, islamski učenjaci po tom pitanju imaju dva mišljenja, Hanefijski pravnici navode hadise i tvrde da je bolje klanjati na početku a drugi vele da je bolje pri kraju sabahskog vremena.
Evo hadisa koji zadovoljava oba mišljenja. Mu’az b. Džebel r.a., kaže: Kada me je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao u Jemen, rekao mi je: „O Mu’aze, u zimskom periodu klanjaj sabah-namaz s početka vakta, u mraku, i oduži s učenjem onoliko koliko ljudi mogu podnijeti, i nemoj im dosađivati, a u ljetnjem periodu, sabah-namaz klanjaj u osvitu zore, jer je noć kratka, i ljudi spavaju, pa im odgodi namaz kako bi mogli da stignu!“ (Šerhul-Sunneh, el-Begavi, 2/199)
Poslije sabaha je lijepo na mjestu klanjanja sve do izlaska sunca provesti vrijeme u učenju Kur'ana, salavata i dova. Lijepo je učiti dio sure el-Hašr. Bismullahirrahmannirrahim Huvel-lahul-lezi la ilahe illa huve `alimu-l-gajbi veš-šehadeti huver-rahmanur-rahim. Huvel-lahu-lezi la ilahe illa huve-l-meliku-l-kuddusus-selamu-l-mu`minu-l-muhejminu-l-`azizu-l-džebbaru-l-mutekebbiru subhanal-lahi `amma jušrikun. Huvel-lahu-l-haliku-l-bari`u-l-musavviru lehu-l-esma`u-l-husna jusebbihu lehu ma fis-semavati ve-l-erdi ve huve-l-`azizu –l-hakim, pa proučiti 99 lijepih Allahovih imena.
Ili ovu dovu: Elhamdulillah, Elhamdulillah, El hamdulillah!
Allahumme salli ala muhammedin ve ala ali Muhammed.
Allahu, Allahu, Allahu, Gospodaru, Bože, Stvoritelju, smiluj mi se, čuj me, moju molbu primi, mene i sve moje pod okrilje Svoje neizmjerne milosti i zaštite uzmi. Pomiluj me i um mi prosvijetli.
Allahu, Gospodaru nebesa i zemlje i svega što je među njima, Ti sa svim stvarima najmudrije upravljaš.
Allahu, Gospodaru svemira, Gospodaru svjetova, Gospodaru vijekova, Gospodaru Sudnjeg dana, Gospodaru sudbine, Allahu smiluj mi se, uslišaj molbu koju jedino Tebi upravljam, jedino se Tebe bojim, Jednoga Tebe obožavam, Jedinom se Tebi utječem i molim, Jedinom se Tebi obraćam i klanjam.
Allahu uslišaj mi molbu koju jedino tebi upravljam, jer jedino Tebe za pomoć i zaštitu molim. Kome Ti svoju pomoć i zaštitu pružiš, ničija mu druga ne treba, kome Ti uskraćuješ, ničija mu druga ne može pomoći.
Allahu, smiluj mi se, uslišaj moju molbu, upravi mene i sve moje putem pravde, istine, strpljenja, i upravi nas Allahu putem kojeg si Ti obilježio i daj nam Allahu snage da ustrajemo na Tvom putu, i učvrsti nas i okrijepi u lijepom dinu islamu i imanu, i mene i potomstvo moje, i potomstvo moga potomstva.
Allahu sačuvaj mene i svakoga moga nesreće, dušmana, bolesti oskudice, lijenosti i gladi.
Allahu sačuvaj mene i sve moje svake štete, sramote, poniženja i oskudice. Allahu ne rastuži me, Allahu, obraduj me, Allahu ispuni moje srce veseljem i radosti, zahvalnosti, plemenitosti, pobožnosti, poniznosti i strpljenjem.
Allahu, očisti moje srce od zlobe i pakosti, od bola i tuge, straha, zavisti i propasti. Allahu, oprosti mi, griješan sam i slab sam, i ne ostavi me bez Tvoje pomoći.
Allahu, daj mi vlast nad mojim dušmanima, bili oni javni ili tajni, svjesni ili nesvjesni, vidljivi ili nevidljivi, jaki ili slabi, bili oni ljudi ili džini, šejtani ili životinje, bolesti, slabosti ili strasti.
Allahu umnoži broj mojih iskrenih prijatelja, ojačaj ih i daj im vlast, smanji broj mojih neprijatelja, oslabi ih i oduzmi im vlast.
Allahu pomozi dobroga, pravednoga i onoga koji je hairli i koji se bori na Tvome putu. Allahu, sačuvaj me zla i nesretna mjesta, zle i nesretne nakane, zla i nesretna društva, dušmana i dušmanskih ruku i spletaka. Amin!
Poslije učenja ove dove prouči se po tri puta:
Kulhuvallahu, Tebbet jeda, Iza džae, pa reći:
Allahu, zahvaljujem Ti se na protekloj noći, Allahu učini mi dan koji mi sviće sretnim i ne dozvoli da se u toku ovoga dana zasnuje ili dogodi protiv mene kakva tegoba i muka, šteta ili sramota. Amin!
(Onda pasti na sedždu i proučiti 3x: Hasbunallahu ve ni'mel vekil)
U jednom mutevatir hadisu se navodi: ,,Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., napravljen je minber. On bi, inače, petkom (dok bi držao hutbu) stajao na jednom panju u mesdžidu i kada je postavljen prvi minber, Allahov Poslanik, s.a.v.s., je došao da održi hutbu i u trenutku kada je prolazio pored panja prema minberu, panj je zacvilio i počeo jecati poput jecanja djeteta koje zašuti kada začuje učenje Kur’ana ili zikr.” U jednoj od predaja ovog hadisa, nakon njegovog navođenja, Hasan el-Basri je rekao: ,,Preče je da vi čeznete za Resulullahom, s.a.v.s, nego panj!!!”
Dova
Molim Te Gospodaru daj nam da dođemo na duhovni nivo dostojan iskrenog mu’mina. Daj nam snagu, upornost i neophodni sabur na putu do dženneta. Amin!
Molimo Te Gospodaru, podari nam poštovanje do naših džamija i do onih koji nas pravim putem vode. Volimo džamiju radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu.

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام  و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم : إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان, و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي, يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari, FIKH-UL-IBADAT, Muhamed Seid Serdarević.

Nijaz Salkić
01.11.2019.

ODLAZE DRAGA I POZNATA LICA


Sjedim neki dan i razmišljam o prolaznosti svega. Sve se mijenja i prolazi, uključujući i nas ljude. Čitam i osluškujem koga više nema među nama. Svjestan sam da sa svakim poznanikom, dragim licem, čestitom dušom, koja se preseli na drugi svijet odlazi i dio mene. Navikao sam se na odlazak najbližih milih i dragih ali me iznenadi vijest da mi je prvi komšija u zgradi, umro'.   

Otišao je tiho Ramiz Tanjić, baš kao što je tiho govorio, nenametljivo hodao i skromno živio. Nemalo potom javiše da je preselio rođak Jakub u Sarajevu. Jakub koji me je kao dijete u trećem osnovne škole, obradovao prvim naliv perom, to je bilo onda kada je Jakub prvi put na odmor došao sa gradilišta iz Libije.

Otišao je i Muhamed ef. Ibrišimović, poznati imam iz Čelića. Imam kojeg su ljudi iz sela i čaršija ispod zelene Majevice željeli vidjeti na mevludima i čuti njegov lijepi i gromki glas. Nije bilo dženaze u Čeliću i okolici a da nije pozivan ovaj imam. Muhamed ef. i Ahmed ef. Abdurahmanović bi učili suru ,,La uksimu '' po pola, ako bi se zajedno našli na nekoj dženazi. Potrefio sam se na odmoru u rodnom kraju kada su javili da je preselio Muhamed ef., dženazu je predvodio čestiti hafiz Šemsudin Kavazović.

Nemalo izza toga javiše da je i čestiti hafiz Šemsudin Kavazović, blagi insan, uspješni domaćin i pčelar, uzoriti otac, vrijedni imam i daroviti muallim otišao. Sjećam se kada sam bio u Vjersko-prosvjetnoj komisiji (Predsjednik je bio cijenjeni Osman ef. Kavazović) i obilazeći više od 30 džemata na području Odbora IZ Brčko i Čelić, došli i u Maoču i hafiza Šemsudina ef. Kavazovića zatekli kao kakvog mladića, imama sa puno energije, osmjehnutog lica i očinskog rječnika. Zatekli smo velki broj djece u mektebu, vidjeli besprijekorno vođenu bilježnicu o pohađanju djece u mektebu, čistu učionicu. Najvažnije, mektepska djeca su mu bila na najvišem stepenu postignutog znanja. Hafiz Šemsudin je bio za primjer uspješnosti nama muallimima i nama imamima.

Javiše da je otišao i Ahmed ef. Abdurahmanović, imam, vaiz i zaštitni znak Čelića. Koliko je puta bio gost u džamiji u Vražićima dok sam bio imam u tom džematu. Bio je rado viđen i pomno saslušan vaiz.

Dok sam pisao ovaj tekst čuo sam za još imena ljudi koje sam poznavao a oni preselili. Eto ode i Mirsad ef. Mahmutović, plemeniti insan i dobra duša. Ne može čovjek ispisati sve one koji su nekada bili dio naših života.

Molim Uzvišenog Gospodara da im se svima smiluje i grijehe im oprosti uz želju da se i nas neko sjeti u dolazećem vremenu. Amin!

Nijaz Salkić
GORNJA PUHARSKA
<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


ponekad navratim
Dzemat Slovenj Gradec
Rodna gruda
Sarajevo-x.com
Bosnjaci.net
Bosanski jezik

GORNJA PUHARSKA – PRIJEDOR

Gornja Puharska je naselje sa oko 150 lijepih kuća sa crvenim krovovima, smještena je sa obe strane rijeke Puharske, a pripada mjesnoj zajednici Veliko Palančište. Gornji dio rijeke je Jelovac i Puharine, a donji dio rijeke je Donja Puharska. Gornja Puharska graniči sa Donjom Puharskom, Čejrecima, Crnom dolinom, Urijama i Velikim Palančištem. Interesantno je da je Veliko Palančište daleko manje naselje po veličini od Gornje Puharske, a izabrali su ga za mjesnu zajednicu. Gornja Puharska je podijeljena na mahale: Delkići, Pehlići, Kurtovići, Ljubičići, Zenkići, Ešići, Sekizovac, Jordani i Brezići.
Za vrijeme rata 1942 – 44. godine džamija u Gornjoj Puharskoj nije zapaljena, iako je bila od drveta, a kuće po Puharskoj su paljene u više navrata. Tada je nastala uzrečica: „Neka gori sve i daska, ostaće Puharska“ i ostala je. To je bila druga Puharska, a prva je bila dio Crne Doline, jedan dio Jelovca i Puharine, od koje je i dobila ime Puharska. Na Puharinama uvijek ima vjetrić, koji lagahno puše. Temelj ondašnje džamije stoji i danas, blizu škole u Crnoj Dolini. Džamija je bila do dolaska Austrougarske. Dolaskom Austrougarske džemat se seli na današnje prostore. Priča se da je jedna od Kurtovića žena dala zemlju i napravila bunar, kojeg je koristila skoro cijela Puharska. Familija Kurtović je tada bila brojna i imućna, bogata.
U tim mahalama su živjele slijedeće familije: Babići, Lepir, Krupić, Redžić, Karabašić, Čirkić, Zenkić, Zelić, Hajdarević, Mustić, Hromadžić, Denić, Rizvić, Pehlić, Kurtović, Kedić, Balić, Blažević, Kočanović, Bejtović, Majković, Ališić, Alibegović, Delkić, Mujkanović, Garibović, Husić, Sušić, Kavazović, Kalender, Deumić, Cerić, Osmančević, Omanović, Berber, Zerić, Drači i Cepić. Ovaj narod se pored toga što je većina bila zaposlena negdje u gradu Prijedoru još dodatno bavila poljoprivredom. Treba istaći da je ovdje zemlja plodna i rodovita i prije svega ravna. Ovdje dobro uspijeva pšenica, kukuruz, grah trkljaš, paprika, paradajz, grašak, sve vrste jabuka i krušaka, kesten i bostan.
Povrće i žitarice ovdje ljudi siju i sade u svojim njivama: Bare, Kojina plećina, Gajevi, Brda, Beglućine, Didove bare, Hasina strana, Kantarevac, Pušinovac, Majden, Rifetova glavica i Rosulje.
Lijep i bogat je bio ovo kraj sve do četničkog divljanja i razaranja svega muslimanskog. U tom divljanju srpsko – crnogorskih divljaka porušene su mnoge naše kuće, pobijeni naši mladići i ljudi, te porušeni vjerski objekti, a najviše džamije.
U tom divljaštvu dojučerašnjih komšija prva je na udaru bila naša džamija u Puharskoj. Od silina detonacije otišle su u zrak i sve kuće naokolo.
Naša džamija u kojoj smo se učili prvim surama je tako nestala i u njoj i sva naša dokumentacija, mushafi, postekije, serdžade i tepisi, a sa ahmedijom našeg efendije četnici su se šprdali nabijajući je prvo na glavu, a poslije šutali nogama i sjedali na nju. U toj našoj džamiji su službovale slijedeće hodže: Handanagić ef. Sabit, Hakija ef. Pezerović, Smajl ef. Šahinović, Ibrahim ef. Bašić, Nijaz ef. Salkić, Bajazid ef., Suad ef. Čaušević, Fadil ef., Sabahudin ef. Ćeman.. Mujezini su bili: Fuad Alibegović, Suad Alibegović, Hasan Zenkić, Husnija Mujkanović i Omer Mujkanović.
Hadžije: Huse Delkić (Car), Omer Mujkanović, Ibrahim Delkić i Rasim Delkić.
Ovo mjesto je bogato vodom, pa skoro svaka kuća ima po jedan bunar. Od ostalih voda treba spomenuti izvor zvani Kantarevac i rijeku Puharsku koja protiče kroz ovo naselje. Što se tiče samog mekteba, ovdje se puno davalo na vjeru i vjersko poučavanje. Zasluge za izgradnju nove džamije treba pripisati vrijednom imamu Hakiji ef. Pezeroviću koji je bio inicijator da se nova džamija napravi i pored nje imamska kuća i štala za kravu. U njegovo vrijeme je bila vjeronauka dobro krenula, a u mekteb se tada nosilo po jedno drvo. I druge džematlije su pomagale vjeronauku baš kao što je to radio Ibro Delkić koji je djecu redovno snabdijevao i častio bombonama.
Rahmetli Mina Karabašić, žena Mehe Karabašića je uoči noći Lejletul-kadra redovno pekla halvu i donosila u džamiju i pred džamiju i častila djecu, omladinu i džematlije. Taj vjerski zar i zanos kako efendije, tako i džematlija i učenika je donio prve hatme u džematu Gornja Puharska. Hatme su održane 1972. godine, a dali su ih slijedeći učenici: Alibegović Fuad, Karabašić Mirsad, Karabašić Mevlida, Delkić Elida, Pezerović Hidajeta, Bejtović Esma, Delkić Erzumana, Mujkanović Suada i Delkić Jasminka. Na hatmama je bio izaslanik iz tadašnjeg Vrhovnog islamskog starješinstva iz Sarajeva i imami Pezerović Hakija ef. i imam iz Donje Puharske efendija Kusuran. Što se tiče adeta (običaja) u to vrijeme su bila u modi sijela, perušanja, komušanja i svadbe koje su znale trajati po 8 dana. Na tim sijelima su se pekle masirače i krompiri, kuhalo i peklo kestenje i pričale priče iz starog vakta, te priče o vukodlacima i vješticama. Nije bilo televizije i mladi su pobožno gledali u starije ljude, slušali i pamtili njhova kazivanja.
Posebno se sjećamo perušanja kod Jusufa Delkića zvanog Juse. Taj čovjek je prvi koji je imao u našem selu farmu goveda. Na kraju predstavljanja Gornje Puharske nije se zgoreg sjetiti i lijepog svijeta i dobrih ljudi koji su nekada tu živjeli i značili nešto.
Starije žene koje smo mi poštovali su bile: Naja Blažević, velika vjernica koja je posebno voljela obilaziti komšiluk, a nije nikoga ogovarala i tračala. Hava Delkić, Kadire Delkić, Hasena Delkić, zvana Mehinica. Fatime Delkić koju pamtimo po lijepom učenju Kur'ana i njenoj dobroti. Tima Delkić, Ademova, Munira Majković, poznata po šalama i veseloj naravi. Šuhra Cepić je pomagala pri gasuljenju umrlih žena i namještanju želuca.
Hilmo Kurtović je bio vrstan harmonikaš. Familija Hajdarević se poslije drugog svjetskog rata doselila iz Nikšića, Crne Gore (Sandžaka), odakle se spasila od četničkog noža, a svi smo ih poznavali kao Crnogorce. Bila je to jako dobra i prijatna familija. Dosta ih je pobila četnička ruka u toku zadnje agresije na Prijedor.
Jasim Delkić je imao cikular za rezanje japije. Karlo Pijak je imao prvi traktor „Englezer“. Ešef Alibegović je imao svoju kovačnicu u kojoj je pravio peći bubnjarice, dolafe za prženje kahve, potkivao je konje, klepo kose i sikire itd. Adem Ališić je bio brico, a Šerif Delkić je imao prvi kamion i mljeo žito u mlinu. Adem Delkić je bio veoma strog i pobožan čovjek. Međutim, njegova strogost mu nije smetala da pomogne svakome, kome god je trebala kakva pomoć vrlo rado ju je pružao.

Husnija Mujkanović je bio dugogodišnji blagajnik u džamijskom odboru. On je bio jako plemenit i čestiti čovjek, nikome nije zla mislio, a na svom jedinom biciklu u životu je penziju zaradio u prijedorskoj tvornici papira „Celpak“. Mutevelija Huse Delkić, zvani Car je bio tih i dobar čovjek sa kojim si mogao dosta toga progovoriti i savjeta dobiti. Safija, ćerka Naje Blažević, i Hajra Majković su najpoznatije žene po učenju Mevluda. Mujo Delkić je bio poznat po tome što je imao brojnu familiju. Bego Balić je bio tih i miroljubiv čovjek, isto kao i njegova žena Ifa. U njihovoj kući se sakupljala omladina i djeca, jer je u njihovom društvu bilo prijatno. Svoju djecu su lijepo odgojili. Hase Delkić je bio poznat po uzrečici: „Junaci moji“. Emina Cepić, zvana Emka, je bila jedna od najpobožnijih žena u svom vremenu. Ostala je udovica u svojoj 26. godini sa šestoro djece. U svom džematu i komšiluku je bila cijenjena i poštovana, kako od starijih tako i od mlađih ljudi. Njena glavna preokupacija je bila da ostane dobra vjernica.
Mevla Delkić, zvana Hasinica, je salijevala strahe i odbrojavala uroke i pravila ljekovite mehleme, namještala želudac kad se insan struni. Bila je to dobra komšinica i svi su je poštovali. Pošto nisu imali djece usvojili su Kedić Sadika, zvanog Huću i Hamidu, današnju suprugu Derviša Delkića.
Prije agresije na BiH, 1992. godine, Gornja Puharska je imala četvorogodišnju osnovnu školu, dvije trgovine, svoj vodovod, asfalt, puno bunara i mlin kod Mehe Cara. Mnogo toga i danas imamo, samo ljudi nema. Oni nekada u godini dana i dođu, vide, popričaju, poprave i zamijene što treba zamijeniti i popraviti, prozrače kuće i odu nazad. Nažalost mnogi se nemaju kud vratiti niti doći, jer su pobijeni. Nikada Gornja Puharska neće biti kao ona prije agresije, sa životom i veseljem, ali nama valja dalje živjeti, graditi, popravljati i svoje čuvati.
Evo džamija i imamski stan su nikli, čini mi se ljepši nego ikada što su bili. Zato glavu gore Bošnjače, Gornja Puharska je lijepa i pravo mjesto za moje i tvoje dijete, za naše potomke, za naše danas i za naše sutra.

Za dio informacija se zahvaljujem Suadi Veletanlić – Mujkanović iz Gornje Puharske.

iz knjige Nijaza Salkića, "Bobak po bobak, bosanski đerdan, objavljene 2009. godine.

eglena i muhabet


KONTAKT-SARADNJA:

gpuharcanka@gmail.com
Haram je bilo koji dio ovog bloga umnožavati, fotokopirati, ili na bilo koji način reproducirati bez autorovog odobrenja.

OJ PRIJEDORE PUN SI MI BEHARA

Jesen je uveliko zavladala krajolikom kroz koji smo ulazili u Prijedor,a novembar je ulazio u svoju završnicu. Žao mi je što je pao mrak kada smo ulazili u čaršiju. Moje odredište je bila Gornja Puharska. E, sjećam se ko' danas je bilo, ja na biciklu prolazim pored džamije u G.Puharskoj sa desne strane je seoski bunar i džamija, na raskrsnici gledam na desno ide li kakvo vozilo iz pravca Crne Doline,pa onda projurim pored kuća Kurtovića, Delkića i sa jedne i sa druge strane, kuće naših i kuće Pemaca.

Spuštam se niz strminu prema kafani "Željo", desno pored trafoa put u Čejreke, Bože koliko li sam puta prošao tim putem. Idem pored "Želje", blaga krivina, a na lijevoj strani Suljanovića mezarluci i već je tu nova raskrsnica za Tešanjić, a naprijed je Donja Puharska. Slijede nove kuće u novom naselju i sa lijeve i sa desne strane i skoro popunjeni mezarluci u D.Puharskoj. Nišani novi i stari, male i velike ploče , mermer i kamen, Bože i na mezarlucima se vidi klasna razlika, bogatstvo i siromaštvo.

Odjednom se ukaza Puharska džamija, lijepa kakva samo može biti džamija, a munara se propela u nebo kao da se hvali da ima dvije kao biser bijele šerefe. Preko puta džamije vidim Rasim ef. Ćemana, imama iz Donje Puharske, nakrivio ahmediju u desnu stranu, krenuo je na podne, Bože, kako mu se bijeli ahmedija i imamski ponos mu sjaji na licu. Djeca ulaze u džamiju sa Kur'anima zamotanim u bijele ručnike, jer oni će poslije namaza učiti Kur'an i pripremati se za nove hatme.

Malo niže ispred kuće poselami me mala Jasmina, unuka od dobrog starog imama ili hodže Kusurana, kako ga je narod volio zvati. Mala je prava krasotica, drži loptu u ruci i maše mi. Što se tiče njezinog dida hodže Kusurana, on je bio legenda u svoje vrijeme. Službovao je u džemaatu Donja Puharska i kao imam je redovno obilazio svoj džemaat. Tako kada bi hodao po džemaatu volio je upitati "kome ti pripadaš", misleći kojem džemaatu, jer se D.Puharska graničila sa G.Puharskom, Čejrecima i Gradskom džamijom. Kada bi čovjek rekao naprimjer da on pripada G.Puharskoj, on bi odgovorio "nema veze, ti si moj džemaatlija", uzevši mu podatke i učlanivši ga kod sebe. Priča ko priča,da li je to bilo baš tako Allah dž. š. najbolje zna, a narod ko' narod, priča i usta mu ne možeš začepiti.

Vozim se biciklom sam kroz D .Puharsku i već prolazim pored "Komunalnog", odatle se put odvaja prema Čejrecima. Još samo podvožnjak i eto katoličke crkve na lijevoj, a Auto-moto društva na desnoj strani. Što je danas narod navalio da polaže vozački ispit, kao da nisu imali prije vremena ili ne mogu ostaviti za sutra taj posao. Morao sam u Patriji kupiti karnišle za dnevnu sobu, pa sam biciklo ostavio ispred slastičarnice koju drže Albanci, tu mi je nekako biciklo najsigurnije.

Ulazim u Patriju, a jedan did stao ispred pokretnih stepenica i nikako da zakorači. A narod ko narod razgleda robu, neko kupi, a drugi pita za cijenu i ode da traži jeftinije. Nisam ni ja kupio karnišle, jer su mi se učinile malo preskupe.

Nema veze, pogledaću kod gradske džamije ima jedna robna kuća u kojoj ima i karnišli, a i zavjesa, možda ću imati sreće.
Idem čaršijom pješice, narod se rasipa sa pijace nije ni čudo, petak je već ušao u svoje drugo poluvrijeme. Vidim puno ljudi iz Čarakova, Hambarina, Rakovčana, Rizvanovića, Bišćana, a ugledah i svoga dobrog ahbaba Hamid ef. Softića iz Kozarca i Hasan ef. Bešliju iz Bosanskog Novog, te Sulejman ef. Dizdarevića iz Čarakova.

Vjerovatno su došli poslom u Odbor islamske zajednice Prijedor (vakuf). Susret nije mogao proći bez kahve u slastičarni "Sarajevo" i najboljih prijedorskih ćevapa u ćevabdžinici na "Irezi".
Sa kolegama sam se rastao poslije dugog eglena ispred džamije u koju sam dugo gledao i razmišljao kako ćemo ako Bog da uskoro početi sa izgradnjom nove i veće džamije u Prijedoru, a mislim da će to biti islamski centar. Svi znamo da je Prijedor centar potkozarskih muslimana i zaslužuje to. Na tržnici kod pošte kupih neke nužne namirnice, stavih na prtljažnik svoga bicikla i krenuh preko Tesanjića, pored kasarne i rasadnika u G.Puharsku.

E Bože moj , trgnuo sam se kao iza sna. Šta ti je bolan, nema više džamije u Gornjoj niti u Donjoj Puharskoj, zjape ruševine i zgarišta, nema džamija u cijelom Prijedoru, a bome ni na brdu se ne čuju ezani , a ni u Zagradu, Čarakovu, Zecovima, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Bišćanima i Čejrecima. Nema više mojih dobrih kolega imama: Rasim ef, Sulejman ef. i Hamid ef. nema ih više, ubiše ih zlotvori, kao i mnoge druge poznate i nepoznate Prijedorčane.
Jedan grad pored građevina čine i ljudi.

Nadam se da će naš narod naseliti ponovno vjekovna ognjišta i znati ponovno označiti ono što mu je vijekovima pripadalo. Naše oznake su džamije, mejtefi, škole, fakulteti, mezarja, veselo čavrljanje male djece po tijesnim sokacima, ašikluci momaka i cura po prijedorskoj čaršiji. Dragi moj Allahu, daj da ponovno odjekuju pjesme: "Kolika je u Prijedoru čaršija"... Pokraj Sane procvjetala polja... Oj Prijedore pun si mi sevdaha..!

(Iz knjige „Bobak po bobak, bosanski đerdan“ , autora Nijaza Salkića)

BROJAČ POSJETA
1257871

Powered by Blogger.ba