beats by dre cheap

MIMBERA - RADOSNI VJERNIK

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

 صدق الله العظيم

 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            

 Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam Muhammedu, a.s, njegovoj porodici, ashabima i svim vjernicima i vjernicama.

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 5. džumade-l-ula 1440 ili 11. januar 2019. godine. Ovo je 18. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Rad na sebi', a današnja je, ,Radosni vjernik.'

Poštovani, braćo i sestre.

 Radost i osmijeh je razgalica svakog čovjeka. Malo je onih koji ne vole prijatne, pozitivne prijatelje i saputnike. Kada nas neko ugosti mi pratimo lice i usta domaćina. Ako nas dočeka škrtog osmijeha, smrknug lica i ako mu moramo kliještima vaditi riječi, onda se neprijatno osjećamo. Čini nam se da je i hrana koju nam takvi domaćini iznesu, haram zalogaj.

 To je zato, što prijaznost i osmijeh opušta atmosferu, daje sigurnost, učvršćuju veze i produžuje prijateljstvo. Razveseljavanje vjernika spada u najodabranija djela, koja približavaju Gospodaru Zemlje i Nebesa.

 Loše ponašanje i grube riječi kvare djela, odbijaju ljude a osmijeh i razdraganost pri susretu, liječe i pridobijaju srca. Zbog toga je rekao Allahov Poslanik: „Ne potcjenjujte ništa od dobrih djela, pa makar da sretnete brata vedrog lica.“ Vedro lice je veselo lice. Rekao je Abdullah ibn Haris radijellahu 'anhu: „Nisam vidio nikoga da se više osmjehuje od Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem.“

 Mu'min je vedra, vesela i zdrava osoba, koja voli namaz, jer u namazu ćuti smirenost i spas. Radost vjernika je u namazu i na sedždi jer mu'min zna da je tada najbliži svome Gospodaru.

 Mu'min ima plan razrađen za svaki dan. Kada se probudi radostan je što mu je Uzvišeni podario još jedan dan, pa s veseljem uzima abdest i klanja sabah namaz. Zato je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Bilale, razrahati nas namazom. 

 Ono što ljude privlači spada i prijatnost govora. Prijatnost, vedrina i pozitivnost govora najviše se očituje kroz šalu. Kad se šale, neki ljudi su veseli, drugi su naporni, pa umjesto da uveseljavaju oni dave. Šaliti se  sa drugom osobom (u islamu) je inbisat, šala mora biti bez vrijeđanja i omalovažavanja. Šala koja je zabranjena je ona koja sadrži laž ili pretjerivanje, ili da se osoba stalno šali, da nema mjere u šali, koja često prelazi u vrijeđanje i omalovažavanje sagovornika.

 Poslanik Muhamed, s.a.v.s., većinom se smijao lagahnim smješkom, a vrhunac njegova smijeha je bio da mu se ukažu zubi. Smijao se svemu čemu su se i drugi smijali, odnosno, svemu što je smiješno, čudno ili zanimljivo.

 Abdullah ibni Omer, r.a., prenosi da je neki čovjek pitao Poslanika, s.a.v.s.: ,,Koji je čovjek najdraži Allahu i koje je djelo najdraže Allahu?”, pa je Poslanik, s.a.v.s., odgovorio: ,,Allahu je najdraži onaj čovjek koji najviše koristi ljudima, a najdraže djelo Allahu je unijeti radost u srce vjernika. Da odem sa svojim bratom muslimanom da mu pomognem oko neke njegove potrebe draže mi je nego da mjesec dana boravim u itikafu u mojoj džamiji.

 Allah, dž.š., u Kur'anu je objavio: ,,O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.” (El-Hadždž, 77.)

 Jednom prilikom Poslanik a.s., vidio je tužnog Ebu Umejra ibn Malika, pa je pitao: ,,Šta li je Ebu Umejru, pa je tužan?” A Ebu Umejr nije bio ashab koji je imao 30, 40 ili 50 godina već dječak od pet godina. Rekli su mu: ,,Allahov Poslaniče, imao je vrapca kojeg je volio, pa mu je vrabac uginuo.” Onda je Poslanik, s.a.v.s., prišao Ebu Umejru i, želeći ga razveseliti, upitao: ,,Ebu Umejr, šta je uradio Nugejr (tako se zvao vrabac)?” Tada se dječak nasmijao i radostan što Poslanik, s.a.v.s., s njim dijeli tugu za vrapcem, uzviknuo: ,,Umro je, umro je, Allahov Poslaniče!”

 Allahov Poslanik, donosilac radosne vijesti, rekao je: ,,Obveseljujte, a ne rastjerujte, olakšavajte, a ne otežavajte.“  

Poslanik daje prelijepu sliku Allahove blagodati koja prati darežljive: „Išao jedan čovjek bezvodnom pustinjom kad iz oblaka čuje glas koji kaže: 'Napoj bašču toga i toga... Oblak se spusti i izruči vodu na kamenitu zemlju na kojoj se pojavi jarak i primi svu vodu koja poteče... Potom ugleda čovjeka kako motikom razvodi vodu, pa ga upita: 'Čovječe, kako se zoveš? Odgovorio je: tako i tako, a to je bilo ime koje je čuo iz oblaka ...'“

U tom će onaj: „A što me pitaš za ime?“

Odgovorio je: „Iz oblaka koji je donio ovu vodu čuo sam glas kako kaže: ,Napoj bašču toga i toga, spominjući tvoje ime. Šta ti radiš s tom baščom?'“

A onaj nastavi: „E kad si to spomenuo da ti onda kažem: Ja trećinu od onoga što mi ona da podijelim, trećinu jedem ja i moja porodica, a trećinu vratim njoj...“

 I na kraju, ne zaboravimo da nema čovjeka koji, u trenucima teških iskušenja, u trenucima bolesti, siromaštva, tuge i brige, nije potreban brižne dobročiniteljske ruke koja će mu pomoći da lakše prebrodi iskušenje, koja će ga utješiti i razveseliti i koja će mu odagnati brigu i unijeti radost u srce. To svojstvo mogu postići samo iskreni vjernici, pribrani, samo oni čiji su jezici i prsa čisti, u kojima nema mržnje, zlobe niti zavidnosti prema drugim muslimanima.

 Dešavaće se i nama, koji druge tješimo i u tuzi uveseljavamo, da i nas poklopi tuga i razočarenje, gubitak, nepravda ili uvreda, sjetimo se da smo mu'mini-vjernici. Allah sve vidi, sve čuje, sve zna i sve pravedno obravnava. Prisjetimo se kako je Allah otklonio brigu od Jakuba, alejhis-selam, i sastavio ga sa njegovom djecom kada je Jakub rekao: ,,Ja tugu svoju i jad svoj pred Allaha iznosim“ (Jusuf, 86) i: ,,Ja se neću jadati, nadam se da će mi ih Allah sve vratiti; uistinu On sve zna i mudar je" (Jusuf, 83).

Dova

 Allaha molimo da budemo od onih koji će unositi radost u srca muslimana i koje će Allah, dž.š., obradovati Svojim oprostom i nagradom na Sudnjem danu. Amin!

 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte u džamiji i na džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!

 

 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم

 

Literatura:Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.

  

Nijaz Salkić


GORNJA PUHARSKA
http://gornjapuharska.blogger.ba
11/01/2019 01:51